… Topsy Turvy που λέμε εμείς εκεί, Άνω-Κάτω που λέτε εσείς εδώ, το νόημα πάντως είναι το ίδιο. Aνακατωμένος ο ερχόμενος που έλεγε και μια έκφραση εποχής.
Στο σημερινό φαγητό τα θυμήθηκα όλα αυτά. Επειδή είδα μια ωραία συνταγή για πατάτες και κολοκυθάκια γκρατέν, κομμένα σε ωραίες ομοιόμορφες ροδέλες, βαλμένες εναλλάξ σε ωραίους ομόκεντρους κύκλους. Έτσι ξεκίνησα κι εγώ να το φτιάχνω, με υπομονή και μεράκι, και κόντεψα να νυχτωθώ.
Καθώς λοιπόν τα υλικά ήταν μπόλικα για το σκεύος που διάλεξα, έφτιαξα και μια δεύτερη δόση, ανακατεύοντας αυτή τη φορά όλα τα υλικά, κυριολεκτικά όπως νά ’ναι.
Συμπέρασμα; Διαφορά ουδεμία σε αισθητική και γεύση. Διαφορά μεγάλη σε οικονομία χρόνου και κόπου. Ζήτω το Άνω-Κάτω …
Πατάτες και κολοκυθάκια γκρατέν
υλικά:
500 γρ. κολοκυθάκια
500 γρ. πατάτες
2 κόκκινα κρεμμύδια
100 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
40 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
Για τη μπεσαμέλ:
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Διαλέγουμε ισομεγέθη κολοκυθάκια και πατάτες που θα δώσουν ροδέλες σε μέγεθος παρόμοιο με των κολοκυθιών.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα ροδίζουμε σε 2 κουταλιές λάδι και μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ λυώνοντας τη μαργαρίνη και προσθέτοντας το αλεύρι. Τα καβουρντίζουμε μαζί σε μέτρια φωτιά για 3΄-4΄ και ρίχνουμε το γάλα. Βράζουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ (περίπου 6΄-7΄).
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σωταρισμένο κρεμμύδι και μια χούφτα τυριά.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα ή ταψάκι, ρίχνουμε 2 κουτάλες μπεσαμέλ και αραδιάζουμε τις ροδέλες των λαχανικών, ρίχνοντας ανάμεσά τους κι από λίγο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε.
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
Εναλλακτικά, ρίχνουμε τα λαχανικά όλα μαζί, τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε με κουτάλι. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ και τα τυριά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄, ή μέχρι να κάνει ωραία κρούστα.
Αφήνουμε το γκρατέν να σταθεί για λίγο για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου