… Σαν τον Κωσταντάκη την έπαθα. Τον ξέρεις τον Κωσταντάκη, αυτόν που τρεις χρόνους επερπάτησε να βρει καλή γυναίκα; Κι εγώ τρεις μέρες επερπάτησα να βρω καλή ντομάτα. Κι αν αυτός έψαχνε να βρει ψηλή, να βρει λιγνή, να βρει καγκελοφρύδα, εγώ έψαχνα να βρω μικρή, να βρω σφιχτή, νά ’χει ψιλή τη φλούδα.
Γιατί επιτέλους αποφάσισα να προσπαθήσω να φτιάξω παραδοσιακές σπιτικές λιαστές ντομάτες. Επειδή μας αρέσουν τρελλά, επειδή είναι ακριβούτσικες και διότι μ’ αρέσει να πειραματίζομαι.
Σαν το Βέγγο λοιπόν ρώτησα, έψαξα, έμαθα και ξεκίνησα …
Σπιτικές λιαστές ντομάτες
Για τη συντήρηση:
ελαιόλαδο
βασιλικός, ρίγανη, σκόρδο, δαφνόφυλλο, κόκκοι πιπεριού
βαλσαμικό ξύδι, πετιμέζι
Διαλέγουμε ντομάτες γινωμένες αλλά σφιχτές και μετρίου μεγέθους.
Τις πλένουμε καλά, τις στεγνώνουμε, πετάμε το κοτσάνι και τις κόβουμε σε 4 ή 6 κομμάτια.
Αν θέλουμε βγάζουμε και τα περισσότερα σπόρια, εγώ δε θέλω.
Βάζουμε τις ντομάτες σε ανοξείδωτα ταψιά και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Αν θέλουμε τις πασπαλίζουμε και με λίγη ζάχαρη, εγώ δε θέλω.
Βάζουμε τα ταψιά σε μέρος που να τα χτυπάει ο ήλιος και τα σκεπάζουμε με τούλι, τεντώνοντάς το για να μην ακουμπάει στις ντομάτες.
Κι όταν ο ήλιος φεύγει τον κυνηγάμε με τα ταψιά-ηλιοτρόπια.
Μόλις δύσει ο ήλιος παίρνουμε τα ταψιά μέσα στο σπίτι και βγάζουμε με κουτάλι από το ταψί τα υγρά που τυχόν έβγαλαν οι ντομάτες.
Στο τέλος της πρώτης μέρας ανελέητης ηλιοθεραπείας οι ντομάτες έγιναν έτσι ...
Με τον ίδιο τρόπο λιάζουμε τις ντομάτες καθημερινά, γυρίζοντάς τες όταν χρειαστεί, μέχρι να αφυδατωθούν χωρίς όμως να ξεραθούν εντελώς.
Ημέρα δεύτερη, κατά την οποία ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός με συνέπεια στο τέλος της μέρας οι πιο λεπτές ντομάτες να είναι σχεδόν έτοιμες ...
Ξεχώρισα τις αποξηραμένες από όσες παρέμεναν ακόμη σαρκώδεις και ετοίμασα ένα ακόμη ταψί με φρέσκες.
Στη φωτογραφία φαίνονται και τα 3 διαφορετικά στάδια ...
Ημέρα τρίτη κατά τας Γραφάς και με την ευγενική χορηγία του θεού Απόλλωνα και του προφήτη Ηλία οι ντομάτες είναι έτοιμες, παρότι όπως διαβάζω συνήθως χρειάζονται από 3 έως 5 ημέρες για να στεγνώσουν εντελώς ...
Τέλος και τω Θεώ δόξα!
΄Όσο για την αποθήκευση και τη συντήρησή τους …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου