… Νενικήκαμεν. Και μάλιστα χωρίς να πέσουμε ξεροί στο τέρμα. Για την ακρίβεια νενίκηκε. Η μοναχοκόρη μου, the apple of my eye, το φως των ομμαθιών μου, το ιρλανδέζικο ξωτικό μου, το στολίδι του σπιτιού μου πέρασε θριαμβευτικά στη σχολή της επιλογής της.
Θα μπορούσε –φτου, φτου- να είναι και σ’ αυτά τα απωθητικά ρεπορτάζ με τους αριστούχους, που με ύφος σαράντα καρδιναλίων εξηγούν το μυστικό της επιτυχίας τους και το δρόμο το σωστό που τους πήγε τσιφ στην Ιθάκη.
Αλλά ευτυχώς δεν είμαστε τέτοιοι τύποι. Συμβουλάς δεν δίδωμεν. Ούτε καμιά συνταγή επιτυχίας –πλην των μαγειρικών.
΄Ίσως μία μόνο. Ψυχραιμία και ηρεμία. Και τις βόλτες της δε στερήθηκε και τις εκδρομές της έκανε και το πιάνο της δε διέκοψε όπως έκαναν οι περισσότεροι. Ούτε είχαμε εγκατασταθεί νυχθημερόν πάνω απ’ το κεφάλι της να βλέπουμε τι κάνει.
΄Ήθελε βοήθεια; Τη ζητούσε και την είχε. Δεν ήθελε; Τόσο το καλύτερο για όλους μας. Χωρίς ακρότητες και υστερίες φτάσαμε στον τερματισμό.
Δε γκρέμισα τα τείχη για να περάσει. Ούτε κότινο της ετοίμασα – τις απεχθάνεται τις ελιές. Φρόντισα μόνο να φτιάξω κάτι που να συνδυάζει τρεις μεγάλες της αγάπες - πέστο, λιαστές ντομάτες και σφολιάτα. Στην υγειά της …
Σφολιατάκια γεμιστά με πέστο, λιαστές ντομάτες και τυριά
υλικά:
5 λωρίδες καπνιστό μπέικον
150 γρ. ανθότυρο
80 γρ. ρεγκάτο ή γραβιέρα
6 λιαστές ντομάτες*
έτοιμη σάλτσα πέστο
1 φύλλο σφολιάτα
Για την επάλειψη:
γάλα ή αυγό
σουσάμι
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ροδίζουμε σε λίγο λάδι.
Πατάμε το ανθότυρο με πηρούνι, τρίβουμε το ρεγκάτο στον τρίφτη του τυριού και τα ανακατεύουμε με το μπέικον και τις λιαστές ντομάτες, κομμένες κι αυτές σε μικρά κομμάτια.
Κόβουμε το φύλλο της σφολιάτας κατά μήκος στη μέση και κάθε κομμάτι σε 6 φαρδιές λωρίδες.
Αλείφουμε κάθε λωρίδα με λίγο πέστο και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στην πάνω στενή πλευρά της λωρίδας.
Βρέχουμε με νερό ή γάλα την άκρη και τυλίγουμε κάθε λωρίδα ρολό πιέζοντας ελαφρά την άκρη για να κολλήσει.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε μια θήκη για μάφιν με 12 θέσεις και βάζουμε σε καθεμιά ένα ρολάκι όρθιο.
Τα αλείφουμε με γάλα ή αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.
Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφορμάρουμε προσεκτικά και σερβίρουμε.
Με αυτή τη δοσολογία γίνονται 12 σφολιατάκια και μια χορταστική γεμιστή ομελέτα ...
... για την οποία χτυπάμε 2 αυγά με λίγο γάλα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι, με 1-2 κουταλιές λάδι. ΄Όταν η ομελέτα φουσκώσει και ψηθεί από κάτω, τη γυρνάμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και απλώνουμε στην επιφάνειά της τη γέμιση που περίσσεψε. ΄Όταν ψηθεί και η άλλη πλευρά, διπλώνουμε την ομελέτα στη μέση και σερβίρουμε.