Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Χταπόδι με κριθαράκι …


Otto_e_mezzo_titolo

… όχι του Φελλίνι, το δικό μου. Αδιέξοδα δεν έχω ούτε υπαρξιακά ούτε καλλιτεχνικά – πού καιρός για τέτοιες πολυτέλειες.
Τότε πόθεν το οκτώμισι; ΄Ένεκα του οκτάποδος που αποφάσισα να φτιάξω σήμερα. Μικρό ήταν το δόλιο, ίσα με μισό κιλό, αλλά θ’ αυγατίσει με το κριθαράκι. Οκτώ τα πόδια του, μισό το κιλό κι η μερίδα του, ορίστε πώς προκύπτει το οκτώμισι …



Χταπόδι με κριθαράκι



ΠΙΑΤΟ



υλικά:
1 μικρό χταπόδι (γκέο βαγκέο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα
3 λιαστές ντομάτες
200 γρ. κριθαράκι

λίγο κόκκινο κρασί (ή μια κουταλιά ξύδι)
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο




Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρολάκι να βράσει σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά. 

Παρότι τα υγρά που θα βγάλει είναι αρκετά για να μαλακώσει, μπορούμε να βάλουμε και ελάχιστο νερό. 

Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί (ή το ξύδι), το μπαχάρι και τη δάφνη και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πέφτει απ’ το πηρούνι.



ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
ΧΤΑΠΟΔΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ

 



Καβουρντίζουμε σε λίγο λάδι το κριθαράκι προσέχοντας να μη μας αρπάξει. 

Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και το σωτάρουμε. 

Προσθέτουμε τη ντομάτα και τις λιαστές ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.



ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
  ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ρίχνουμε το κριθαράκι, το φέρνουμε 2-3 γύρες με την κουτάλα και προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό και το χταπόδι κομμένο σε κομμάτια. 

Σιγοβράζουμε για όσο χρόνο προτείνει η συσκευασία του ζυμαρικού, φροντίζοντας να μείνει το φαγητό με μπόλικο ζουμί.



ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΚΑΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ


Σερβίρουμε.


ΠΛΑΪ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου