Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Γεμιστά με ρύζι ...

“Η μητέρα μου έφτιαχνε εξαιρετικά γεμιστά, αλλά την πολίτικη συνταγή, που διαφέρει από την ελληνική, γιατί έχει πολύ περισσότερο κρεμμύδι, πολλά μπαχαρικά, σταφίδες και κουκουνάρια. Η μάνα μου θεωρούσε το πολύ κρεμμύδι προϋπόθεση για τα καλά γεμιστά. Στα τρία κιλά ντομάτες και ένα κιλό πιπεριές έβαζε ενάμισι κιλό κρεμμύδια. ΄Όταν καμιά φορά κάποια Αθηναία γειτόνισσα της έλεγε ότι είχε φτιάξει γεμιστά, το πρώτο πράγμα που ρωτούσε ήταν πόσα κρεμμύδια είχε βάλει. Και όταν η γειτόνισσα της έλεγε ότι έβαλε τρία κρεμμύδια, σχολίαζε υποτιμητικά: «Και φτιάξατε γεμιστά με τρία κρεμμύδια;»” 
                                       Πέτρος Μάρκαρης – «Κατ’ εξακολούθηση»

Την ανομίαν μου εγώ γιγνώσκω και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστί δια παντός. Απ’ όταν διάβασα τη Λωξάντρα που έκανε τα γεμιστά με μπόλικο κρεμμύδι, σχεδόν όσο και το ρύζι, κάθε φορά που φτιάχνω γεμιστά ντρέπομαι για τα 2-3 πενιχρά κρεμμύδια που χρησιμοποιώ. Αλλά και κάθε φορά που τα τρώμε, τα στομάχια μας μας ευγνωμονούν που δεν τα φορτώσαμε με παραπανίσια δουλειά …



Γεμιστά με ρύζι


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
4 ντομάτες (γινωμένες αλλά όχι πολύ ώριμες)
4 πράσινες πιπεριές
200 γρ. ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια χοντροτριμμένα
μισό ματσάκι μαϊντανός
ζεστό νερό ή ζωμός

προαιρετικά: λίγο άσπρο κρασί, τριμμένο τυρί






Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και κόβουμε ένα καπάκι από τη μεριά του κοτσανιού, χωρίς να αφαιρέσουμε εντελώς το κομμάτι.

 Με ένα κουταλάκι του γλυκού αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους, την οποία κρατάμε σε ένα πιάτο. 

Αδειάζουμε και τις πιπεριές και πετάμε το εσωτερικό τους.

Χοντροκόβουμε με μαχαίρι τη σάρκα από τις ντομάτες μαζεύοντας το ζουμί που βγαίνει ή τις πολτοποιούμε στο multi. 

Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό κάθε ντομάτας και ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη. 

Αλατίζουμε και τις πιπεριές.

 

ΤΟΜΑΤΟΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΟΜΑΤΟΠΙΠΕΡΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

Σε λίγο νερό αχνίζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει. 

Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο-λίγο νερό μόλις εξατμίζεται. 

Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι και το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο. 

Το σωτάρουμε με το κρεμμύδι 4΄-5΄  να γυαλίσει και αν θέλουμε το σβήνουμε με λίγο κρασί. 

Ρίχνουμε τη σάρκα που βγάλαμε από τις ντομάτες μαζί με το ζουμί της, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί μέχρι το ρύζι να μαλακώσει μια ιδέα (ν’ αρχίσει να σπάει στο δόντι). 

Αν οι ντομάτες δεν ήταν πολύ ζουμερές, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό. 

Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένον. 

Αν θέλουμε εμπλουτίζουμε τη γέμιση με λίγο τριμμένο τυρί (ημίσκληρο ή γραβιέρα).


ΓΕΜΙΣΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές κατά τα 3/4 και κλείνουμε το καπάκι τους. 

Τις βάζουμε εναλλάξ σε λαδωμένο ταψί και αν περισσεύει γέμιση, την απλώνουμε ανάμεσά τους. 

Ρίχνουμε στο ταψί ένα ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό και το κουνάμε να πάει παντού. 

Περιχύνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με λάδι ή βάζουμε πάνω στα καπάκια τους ένα μικρό κομμάτι μαργαρίνη.

 

ΓΕΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

  

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου προσθέτοντας, αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος, λίγο ακόμη νερό ή ζωμό. 


Τα λαδερά τρώγονται καλύτερα χλιαρά ή κρύα και κατά γενική ομολογία είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα.

 

ΕΤΟΙΜΑ

ΨΗΜΕΝΑ

ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου