Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Βλίτα τσιγαριαστά - Βλίτα σαλάτα με τοματίνια …

… Ο Βλάσης το βλίτο ήρθε να με βρει. 

ΒΛΑΣΗΣ

Διότι παρότι βλίτο κατάλαβε τη σημασία που έχει η σωστή προβολή και κατενόησε τη μεγάλη απήχηση του διαδικτύου σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. ΄Έμαθε για το πόσο δραστικά άλλαξε γνώμη η κοινή γνώμη μετά την εκστρατεία αποκατάστασης των κολοκυθιών, που ανιδιοτελώς και αφ’ εαυτού μου έχω αναλάβει, κι αποφάσισε να μου ζητήσει να προχωρήσω και σε δεύτερη σταυροφορία με αντικείμενο το από καταβολής κόσμου τρωθέν και έκτοτε καθημερινώς τιτρωσκόμενον κύρος των βλίτων.
΄Ήρθε με το κύρος του πανεπιστημιακού, αλλά δεν κατάφερε να μ’ εντυπωσιάσει γιατί δεν είναι το μόνο “βλίτο με απελπιστικά χαμηλό δείκτη ευφυΐας, που καταφέρνει να ανακηρυχθεί πρύτανης του πανεπιστημίου ”.
Παρόλα αυτά επειδή λατρεύω τα βλίτα –κάτι που δύσκολα μπορώ να ισχυριστώ για τους περισσότερους πανεπιστημιακούς- αποφάσισα να του κάνω τη χάρη. Μόνο και μόνο γιατί πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί το όνομα όλων εκείνων των γενεών βλίτων και των αναδεξιμιών τους …



 Βλίτα τσιγαριαστά


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ


υλικά:
1/2 κιλό βλίτα
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

κατά βούλησιν:

κολοκυθάκι, κολοκυθοκορφάδες, ντομάτα
φέτα ή ανθότυρο







Αν τα βλίτα είναι ήδη βρασμένα αχνίζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό να μαλακώσει, ρίχνουμε λάδι και προσθέτουμε τα βλίτα. 

Αν τα βλίτα είναι ωμά τα βάζουμε με ελάχιστο νερό σε σωτέζα, τα καπακώνουμε και τα αφήνουμε μέχρι να “πέσουν” σε όγκο, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές.



ΒΛΗΤΑ
ΒΛΗΤΑ ΑΧΝΙΣΜΕΝΑ



Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι ή τις κολοκυθοκορφάδες. 

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε φρέσκια ντομάτα σε κομμάτια. 

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.



 
ΑΡΧΗΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΑ



Ξεκαπακώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστούν τυχόν υγρά και να τσιγαριστούν τα βλίτα. 

Αν θέλουμε προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε.



ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
 
ΜΕΡΙΣ   





Βλίτα σαλάτα με τοματίνια



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
1/2 κιλό βλίτα
200 γρ. τοματίνια
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
50 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο
ελάχιστο μέλι

προαιρετικά:
κολοκυθοκορφάδες, τζίντζερ σε σκόνη





Βράζουμε τα βλίτα και τις κολοκυθοκορφάδες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

 Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και ροδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντάς τα. 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μπαλσάμικο, (το τζίντζερ) και το μέλι και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.

Προσθέτουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση.

ΒΛΙΤΑΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα αφήνουμε για 10΄ περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν, κουνώντας συχνά το τηγάνι για να ανακατεύονται.

Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα βλίτα και ανακατεύουμε απαλά.



ΕΤΟΙΜΑ

ΠΙΑΤΟ 2



  ΄Όλοι στο πανεπιστήμιο – ίδρυμα εκτροφής σκορπιών – εχθρεύουνταν θανάσιμα ο ένας τον άλλο.
                                            Ζουλφί Λιβανελί - “Ευτυχία”






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου