… Το βρώμικο ψωμί το ξέρεις από παλιά. Εσείς οι παλιοί Ρηγάδες είστε εξοικειωμένοι με τα γρυλίσματα του Σαββόπουλου και σας αρέσει. Εγώ πάλι ούτε να το βάλω στο στόμα μου. Μπορεί να βγάζω το καπέλο στον Καραγκιόζη του, αλλά μέχρις εκεί. Προτιμώ άλλους φούρνους για το ψωμί μου – του Βαγγέλη Κορακάκη για το γήινο, καθαρό, χειροποίητο κι αυθεντικό ψωμί που χρόνια τώρα παραμένει το ίδιο ποιοτικό και γνήσιο, και τη boulangerie του Μάνου Χατζιδάκι που δεν θα κορέσει ποτέ την πείνα του μυαλού μου.
Όσο για τα αληθινά ψωμιά, δεδομένων των συνθηκών και ως άλλη Μαρία Αντουανέττα θα αναφωνήσω: γιατί δεν τρώμε παντεσπάνι; Ή μάλλον, αντί για το ισπανικό ψωμί, ένα ιταλικό γλυκό ψωμί …
Ψωμί με φρούτα και ξηρούς καρπούς
Bisciola: panettone della Valtellina
υλικά:
100 γρ. γάλα
1 αυγό
40 γρ. βούτυρο/μαργαρίνη
40 γρ. ζάχαρη
200 (ή μέχρι 250) γρ. αλεύρι
1 κουτ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
150 γρ. αποξηραμένα σύκα
100 γρ. καρύδια
100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
60 γρ. φουντούκια
20 γρ. κουκουνάρι
Για επάλειψη:
1 αυγό
Λυώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Αλέθουμε τα καρύδια και τα φουντούκια και κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια.
Αν θέλουμε μπορούμε πρώτα να μουλιάσουμε τα σύκα και να τα στύψουμε καλά. Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί περισσότερο αλεύρι από τα 200 γρ. της συνταγής.
Δουλεύουμε με το χέρι το γάλα, το αυγό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και αρκετά μαλακή.
Αρωματίζουμε με το ξύσμα και προσθέτουμε όλα τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας, αδειάζουμε τη ζύμη και της δίνουμε κυλινδρικό σχήμα.
Τη μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί, τη χαράζουμε κατά μήκος και την αλείφουμε με το αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄ περίπου.
* η λέξη παντεσπάνι είναι παραφθορά του Pan di Spagnia (ισπανικό ψωμί).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου