Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Σουσαμένια κουλούρια ολικής άλεσης …

... Και στην Πόλη σιμιτζής.

ΣΙΜΙΤΖΗΣ

Εντάξει, δεν έχω τόσο υψηλές βλέψεις, παρότι η ηπειρώτικη καταγωγή μου το επιτρέπει, ακόμη κι αν το κεφάλι μου αρνήθηκε να πάρει το πατροπαράδοτο σχήμα κατάλληλον δια την άρσιν και μεταφοράν του διαβόητου ταβλά με τα κουλούρια.
Ίσως να φταίει κι η μάνα μου, που όταν με γέννησε δε μου έδωσε την απαραίτητη κατακεφαλιά, συνοδευόμενη από την ανωτέρω ευχή, κι έχασα για πάντα τη μόνη ευκαιρία για σταδιοδρομία κι επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό.
Τώρα είν’ αργά αγάπη μου γλυκιά.
Άμε στην κουζίνα σου να πιάσεις τα προζύμια σου. Γιατί, όχι που να το παινευτώ, αλλά δύσκολα πετυχαίνεις στο σπίτι ΤΕΤΟΙΑ ΣΙΜΙΤΙΑ …



Σιμίτια (σουσαμένια κουλούρια) ολικής



ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ



υλικά:
1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
1/4 κούπας χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 κούπα αλεύρι ολικής
1 κούπα αλεύρι για ψωμί
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
3/4 κούπας χλιαρό νερό
σουσάμι




Σ’ ένα μικρό μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο 1/4 κούπας χλιαρό νερό.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15΄, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνειά του. 

Βάζουμε σε λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο του μια λακκούβα. 

Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς. 

Αρχίζουμε το ζύμωμα και ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό (ίσως χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμη). 

Ζυμώνουμε για 15΄, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. 

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, λαδώνουμε τον πυθμένα του σκεύους που χρησιμοποιούμε και βάζουμε μέσα τη ζύμη.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού.



ΜΑΓΙΑ ΑΦΡΙΣΜΑ       ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΦΟΥΣΚΩΜΑ



Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για 1 ώρα, στο τέλος της οποίας θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο. 

Ζυμώνουμε ξανά ελαφρά για να φύγει ο αέρας και χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κουλούρια μας. 

Η ποσότητα ζύμης φτάνει για 6 μεγάλα ή 12 μικρά σιμίτια. 

Αν δεν καταφέρνουμε να υπολογίσουμε το μέγεθος με το μάτι, χρησιμοποιούμε για ασφάλεια μια ζυγαριά κουζίνας.



ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ ΖΥΜΗ
       ΜΠΑΛΑΚΙΑ



Σκεπάζουμε τα κομμάτια ζύμης με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ανέβουν για 20΄. 

Πλάθουμε κορδόνια με τη ζύμη και σχηματίζουμε στρογγυλά σιμίτια. 

Εναλλακτικά μπορούμε να στρίψουμε τα κορδόνια και να φτιάξουμε πλεξίδα. 

Βάζουμε σ’ ένα βαθύ πιάτο νερό και σε άλλο μπόλικο σουσάμι. 

Περνάμε τα σιμίτια πρώτα απ’ το νερό και μετά απ’ το σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.



ΠΛΑΣΙΜΟ
       ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Αφήνουμε τα σιμίτια να ανέβουν για 45΄. 

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο για τουλάχιστον 20΄ πριν το ψήσιμο, στους 220 βαθμούς κελσίου. 

Ψεκάζουμε τα σιμίτια με κρύο νερό και τοποθετούμε το ταψί στη δεύτερη από κάτω θέση του φούρνου. 

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς κελσίου για 7΄-8΄, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 12΄-15΄ ακόμη. 

Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται τόσο από την κάθε συσκευή όσο και από το μέγεθος των κουλουριών.


Μόλις ξεφουρνίσουμε το ταψί, το καλύπτουμε με πετσέτα κουζίνας. 
Έτσι τα σιμίτια παραμένουν τραγανά απ’ έξω και αφράτα μέσα.



ΑΡΙΣΤΑ ΜΗΔΕΝ
      ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ


ΚΟΝΤΙΝΟ





Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε και σταφιδοκούλουρα, προσθέτοντας στη ζύμη 1-2 χούφτες σταφίδες και, προαιρετικά, λίγη ζάχαρη ακόμη. 
Είναι ιδανικά για πρωινό και κολατσιό και συνοδεύουν μοναδικά τον καφέ.


 

ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ      ΣΤΑΦΙΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


ΣΤΑΦΙΔΕΝΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου