Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Κολοκυθόρυζο …

… Το ξέρω ότι είπα πως δε θα ξαναπάρω κολοκυθάκια, πέρασε πια η εποχή τους, τέλος για φέτος και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αλλά άλλαξα γνώμη. Είπα-ξείπα. Άντρας δεν είμαι και το λόγο μου δεν τον κρατάω. Θα ήμουν χαζή να μην πάρω τέτοια τρυφερά κολοκυθάκια απ’ τη λαϊκή και σε τέτοια τιμή. Μικρά και τριανταφυλλένια, μερικά και με το λουλούδι ακόμη επάνω τους, κομμένα μόλις σήμερα το πρωί - και προς 1€ το κιλό.
Οπότε το μενού αναπροσαρμόζεται και το προγραμματισμένο για σήμερα σπανακόρυζο μεταλλάσσεται, προς μεγάλο ενθουσιασμό της ορκισμένης σπανακομάχου κόρης μου, σε …



Κολοκυθόρυζο




υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια
1 κούπα ρύζι (καρολίνα ή αρμπόριο)
2 κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 κλωναράκια άνηθος
3-4 κλωναράκια μαϊντανός
λίγο άσπρο κρασί
1 ζωμός κότας (ή λαχανικών για τη νηστίσιμη εκδοχή)






Αν τα κολοκυθάκια είναι τρυφερά, τα πλένουμε και τα μαγειρεύουμε με τη φλούδα, διαφορετικά τα ξεφλουδίζουμε.



Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ή τα πολτοποιούμε στο multi. 

Ζεσταίνουμε τρεις κουταλιές λάδι και ροδίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. 

Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους. 

Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά με ελάχιστο νερό, μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν (περίπου 15΄). 

Προσθέτουμε το ρύζι και το σωτάρουμε με τα λαχανικά να γυαλίσει.



 
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ      ΜΕ ΡΥΖΙ


Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζωμό, διαλυμένον σε 2,5 κούπες ζεστό νερό. 

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ακόμη νερό. 

Σερβίρουμε το κολοκυθόρυζο σκέτο, με λίγο λεμόνι, με γιαούρτι ή πασπαλισμένο με τυρί.



ΒΡΑΣΙΜΟ
       ΕΤΟΙΜΟ 


ΜΕΡΙΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου