... Πτωχοφαγείον “Η Ελλάς”
κι ο ψαροπώλης πουλά τα ψάρια του χρυσά
τσιπούρα, λάβραξ στα εννιά,
σαρδέλα, γάβρος στα μισά,
στα ύψη τα θαλασσινά και τα ‘καλά’.
Κοιτάξτε, κόσμε.
Κοιτάξτε, κόσμε.
κι ο ψαροπώλης πουλά τα ψάρια του χρυσά
τσιπούρα, λάβραξ στα εννιά,
σαρδέλα, γάβρος στα μισά,
στα ύψη τα θαλασσινά και τα ‘καλά’.
Κοιτάξτε, κόσμε.
Κοιτάξτε, κόσμε.
Ασώματος η κεφαλή, περάστε κόσμε,
τη βρήκα χτες στη λαϊκή,
για σούπα κάνει θρεπτική,
τυλίγεται και στο χαρτί,
θα δοκιμάσω στον ατμό,
τιμάται κάτω του ευρώ κι έχει ψαχνό.
τη βρήκα χτες στη λαϊκή,
για σούπα κάνει θρεπτική,
τυλίγεται και στο χαρτί,
θα δοκιμάσω στον ατμό,
τιμάται κάτω του ευρώ κι έχει ψαχνό.
Περάστε, κόσμε.
Περάστε, κόσμε …
Περάστε, κόσμε …
Κεφάλι σολωμού στον ατμομάγειρα
υλικά:
κεφάλι και ουρά σολωμού
2-3 πατάτες
2 καρότα
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμύδι
Πλένουμε καλά το σολωμό και τον αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε τα λαχανικά και την ουρά του σολωμού στο κάτω καλάθι του ατμομάγειρα και το κεφάλι στο επάνω.
Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το μαγείρεμα ή μαγειρεύουμε στον ατμό για περίπου 20΄.
Βάζουμε το σολωμό σε μεγάλη πιατέλα, τον γαρνίρουμε με τα λαχανικά και τον περιχύνουμε με λαδολέμονο.
- Αν δεν έχουμε ατμομάγειρα, μπορούμε να βάλουμε τα λαχανικά να βράσουν σε ψηλή κατσαρόλα και από πάνω να στηρίξουμε ένα ανοξείδωτο σουρωτήρι ή καλάθι με το σολωμό. Σκεπάζουμε τον αυτοσχέδιο ατμομάγειρα με καπάκι και μαγειρεύουμε με τον ίδιο τρόπο.
- Όντας από τα πιο λιπαρά ψάρια, ο σολωμός όταν μαγειρεύεται στον ατμό γίνεται ελαφρύς, νόστιμος και τρυφερός, νοστιμίζοντας ταυτόχρονα τα λαχανικά με τα περιζήτητα Ω3 λιπαρά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου