.. Στου Jamie το home ήμουν, αλλά αγάπη μου δεν είν’ αυτό που νομίζεις. Συνταγές ξεσήκωνα, σημειώσεις κράταγα, τεχνικές μάθαινα, να γηράσκω αεί διδασκόμενη.
Το επεισόδιο με τις ζύμες ήταν ξεμυαλιστικό, ήθελα να τα φτιάξω όλα εκείνη τη στιγμή. Ξεκίνησα με την κρεατόπιτα με μπύρα Guinness. Δεν είχαμε ξαναφάει πιο νόστιμο μοσχάρι – διακριτικά αρωματισμένο απ’ το δεντρολίβανο, τρυφερό και καλομαγειρεμένο που έλυωνε στο στόμα.
Πιο παράξενη η δεύτερη συνταγή, μια παραλλαγή της κις λωραίν με σπανάκι και τσουκνίδες που ενθουσίασε ως αναμενόταν τους γονείς, αλλά ουδόλως το τέκνον. Καλύτερα, γιατί τη φάγαμε όλη μόνοι μας.
Το γλυκό της υπόθεσης ‘ζύμες’ ήταν μια λαχταριστή μηλόπιτα με μούρα. Την έφτιαξα όπως ακριβώς την είδα στο επεισόδιο κι ήταν μπουκιά και συχώριο. Μόνο που στο site του μάστορα όπου ανέτρεξα για να ελέγξω τις σημειώσεις μου, η γέμιση της συνταγής δεν έμπαινε ωμή αλλά μισομαγειρεμένη. Την ξανάφτιαξα λοιπόν και σ’ αυτή την εκδοχή, αλλά με την ευκολία μιας σφολιάτας …
Το επεισόδιο με τις ζύμες ήταν ξεμυαλιστικό, ήθελα να τα φτιάξω όλα εκείνη τη στιγμή. Ξεκίνησα με την κρεατόπιτα με μπύρα Guinness. Δεν είχαμε ξαναφάει πιο νόστιμο μοσχάρι – διακριτικά αρωματισμένο απ’ το δεντρολίβανο, τρυφερό και καλομαγειρεμένο που έλυωνε στο στόμα.
Πιο παράξενη η δεύτερη συνταγή, μια παραλλαγή της κις λωραίν με σπανάκι και τσουκνίδες που ενθουσίασε ως αναμενόταν τους γονείς, αλλά ουδόλως το τέκνον. Καλύτερα, γιατί τη φάγαμε όλη μόνοι μας.
Το γλυκό της υπόθεσης ‘ζύμες’ ήταν μια λαχταριστή μηλόπιτα με μούρα. Την έφτιαξα όπως ακριβώς την είδα στο επεισόδιο κι ήταν μπουκιά και συχώριο. Μόνο που στο site του μάστορα όπου ανέτρεξα για να ελέγξω τις σημειώσεις μου, η γέμιση της συνταγής δεν έμπαινε ωμή αλλά μισομαγειρεμένη. Την ξανάφτιαξα λοιπόν και σ’ αυτή την εκδοχή, αλλά με την ευκολία μιας σφολιάτας …
Μηλόπιτα με κόκκινα μούρα
υλικά:
6 μήλα διαφόρων ποικιλιών, κομμένα σε φέτες
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μαργαρίνη
150 γρ. μούρα (μαύρα ή κόκκινα, φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1/2 κ. γλ. κανέλλα
2 φύλλα σφολιάτας
1 αυγό ή λίγο γάλα
1 αυγό ή λίγο γάλα
Για να φτιάξουμε τη γέμιση λυώνουμε σε τηγάνι τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη, ρίχνουμε τα μήλα και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 15΄.
Προσθέτουμε τα μούρα και βράζουμε χωρίς σκέπασμα για άλλα 5΄, ή μέχρι να μην υπάρχουν πολλά υγρά.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε μια βαθιά ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας.
Αδειάζουμε τη γέμιση μαζί με το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί και αν θέλουμε ενισχύουμε με μερικές ακόμη φέτες νωπά μήλα.
Αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με γάλα ή αυγό και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, ενώνοντας και στρίβοντας τις άκρες.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο αυγό ή γάλα, ραντίζουμε από ψηλά με μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλλα και τρυπάμε με πηρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη χαμηλότερη σχάρα, για 55΄-60΄.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου