… Κάτι η ρετρό διαφήμιση που βλέπω καθημερινά πάνω από το τζάκι μου, κάτι ο Jamie Oliver που παρότι σεφ προπαγανδίζει την έτοιμη custard του εμπορίου, κάτι οι Ολυμπιακοί που έφεραν έναν αγγλικό αέρα στην κουζίνα μου και κυρίως ένα εξαιρετικό αγγλικό περιοδικό μαγειρικής που μόλις κυκλοφόρησε και μου έβαλε ζιζάνια, αποφάσισα να φτιάξω το γλυκό που μου γυάλισε.
Για φρέσκα raspberries ούτε συζήτηση –κατέληξα στη λύση των κατεψυγμένων και της κομπόστας από τα ΑΒ. Τουλάχιστον έτοιμες κρέμες κυκλοφορούν πολλές και δε δυσκολεύτηκα να διαλέξω …
Raspberry mousse cake
υλικά:
11 σαβαγιάρ κομμένα στη μέση
2 τετράδες έτοιμη κρέμα (2 x 4 σιαμαία κυπελάκια)
10 γρ.φύλλα ζελατίνης (συνήθως 5 φύλλα)
450 γρ. raspberries (ή βατόμουρα όταν είναι η εποχή τους)
μαρμελάδα raspberry
Από μια φόρμα κέικ με διάμετρο 20 εκ. και αποσπώμενο πάτο, αφαιρούμε τον πάτο και κρατάμε το τσέρκι. Το βάζουμε σε απόλυτα επίπεδη πιατέλα –εν ανάγκη, χριστουγεννιάτικη.
Αδειάζουμε τη μισή κρέμα (τα 4 κυπελλάκια) σε κατσαρολάκι και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση, ανακατεύοντας για να μην πιάσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, τα στύβουμε και τα ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 4 κυπελλάκια κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να πήξει, κατά προτίμηση στο ψυγείο, ανακατεύοντας πού και πού για να μη σβωλιάζει.
Αλείφουμε την εσωτερική πλευρά των σαβαγιάρ με μαρμελάδα και τα στήνουμε όρθια στο τσέρκι.
Όταν η κρέμα πήξει καλά, αδειάζουμε τη μισή στην πιατέλα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και απλώνουμε επάνω το 1/3 των φρούτων.
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο, να σφίξει.
Όταν είναι έτοιμο, ξεφορμάρουμε αφαιρώντας με προσοχή το τσέρκι.
Απλώνουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα φρούτα και το ανυπόμονο χέρι μας στο γλυκό.
Αν θέλουμε απλώνουμε ανάμεσα στα φρούτα και λίγη μαρμελάδα, αραιωμένη με νερό ή σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου