…“ Έλα, έλα, έλα, έλα Μανουέλα ” τραγουδούσε ο Γιώργος Νταλάρας το 1987. “Εξακόσιαι χιλιάδαι δίσκοι ” που έλεγε κι ο Τσούκας κι οι νεώτεροι μαθαίνουν και ταυτίζουν με τη φωνή του Νταλάρα τα τραγούδια που άκουγαν οι γονείς τους, βυθίζοντας στο παράπονο και στα τεράστια σομπρέρο τους τους αδερφούς Κατσάμπα, οι οποίοι είχαν για χρόνια την αποκλειστική αντιπροσωπεία των λατινοαμερικάνικων προϊόντων.
“ Έλα, έλα, έλα, έλα, φορμαέλα ”, τραγουδάω κι εγώ κάθε φορά που μαθαίνω ότι κάποιος πηγαίνει κατά Αράχωβα μεριά και τον εκλιπαρώ για ένα έστω κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κανείς πια να τη βρει και συσκευασμένη στα σούπερ-μάρκετ, αλλά τη γεύση και το άρωμα της μπορείς να τα απολαύσεις σε όλο τους το μεγαλείο μόνο αν την αγοράσεις φρέσκια σε ένα από τα πολλά πρατήρια που συνωστίζονται στον κεντρικό δρόμο του χωριού.
Τώρα λοιπόν που κάποιος με λυπήθηκε και μου έφερε το λαχταριστό κυλινδράκι, δεν θα αρκεστώ στο απαραίτητο σαγανάκι, για το οποίο θα θυσιάσω μόνο τη μισή φορμαέλα. Με την υπόλοιπη θα εμπλουτίσω και θα απογειώσω τους κολοκυθοκεφτέδες …
Κολοκυθοκεφτέδες με φορμαέλα
υλικά:
5 τρυφερά κολοκυθάκια
2 τρυφερά καρότα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 αυγό
150 γρ. φορμαέλα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
άνηθος, δυόσμος
τριμμένη φρυγανιά ή/και αλεύρι ή/και καλαμποκάλευρο
Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα καρότα και το κρεμμύδι.
Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν για τουλάχιστον 30΄.
Τα στύβουμε καλά και τα ανακατεύουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε το αυγό και τη φορμαέλα και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά φρυγανιά και αλεύρι, μέχρι το μείγμα να δέσει και να πλάθεται.
Πλάθουμε κεφτέδες και τους αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.
Περνάμε τους κολοκυθοκεφτέδες απ’ το αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν.
Τους συνοδεύουμε με ξυνόγαλο ή αριάνι ή με ένα δροσερό ντιπ, για το οποίο ανακατεύουμε λάδι, ξύδι, αλάτι και πιπέρι στις ποσότητες που μας αρέσουν και προσθέτουμε στραγγιστό γιαούρτι, τριμμένο αγγούρι και καρότο.
Αρωματίζουμε με φρέσκο δυόσμο κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου