Με ονομασία που προέρχεται από το όνομα της αρχαίας ρωμαϊκής θεότητας Maja (παραφθορά της αρχαιοελληνικής λέξης μαία), που συμβόλιζε τη γονιμότητα της γης και την οποία τιμούσαν με ειδικές γιορτές και θυσίες χοιριδίων.
Αλλά και την Bona Dea, την Αγαθή Θεά τιμούσαν κάθε Πρωτομαγιά οι Ρωμαίες, με τελετές στις οποίες απαγορευόταν ρητά η αντρική παρουσία. Σε μια τέτοια τελετή έφαγε το κεφάλι της χωρίς καν να φταίει η γυναίκα του Καίσαρος – αυτή που δε φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται.
Με το μήνα Μουνιχιώνα αντίστοιχόν του στην αρχαία Ελλάδα, που πήρε το όνομά του από τη Μουνιχία –τη σημερινή Καστέλα- όπου κάθε Μάιο τελούνταν θαλασσινοί αγώνες σε ανάμνηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Αλλά και τα Θαργήλια γιορτάζονταν τότε, προς τιμήν του Απόλλλωνα, με κορυφαίο γεγονός τον εξαγνισμό της πόλης και το τόσο βολικό έθιμο του αποδιοπομπαίου τράγου, τον οποίον ενσάρκωναν φτωχοί, άσχημοι ή φαύλοι Αθηναίοι –ή και τα τρία μαζί. Αφού τους έτρεφαν και τους περιέφεραν στην πόλη για να απορροφήσουν κάθε κακό, τους διαπόμπευαν, τους λιθοβολούσαν και τους εξόριζαν διαπαντός από την πόλη, μαζί με το μίασμα που μετέφεραν.
Με το Βυζάντιο να γιορτάζει στις 11 του μήνα τα γενέθλια της Κωνσταντινουπόλεως, να τιμά στις 21 τη μνήμη του ιδρυτή του και να χάνεται οριστικά στις 29 Μαΐου, αφήνοντας ανοιχτή πληγή στην ελληνική συνείδηση.
Με το λαό να συνδέει το όνομα του Μαγιού με τα μάγια και να τον θεωρεί μήνα μαγεμένο που πρέπει να εξαγνιστεί.
Με γλαφυρές και ευφάνταστες λαϊκές ονομασίες για το μήνα, που αντανακλούν κυρίως το θρίαμβο της φύσης και της άνοιξης- Καλομηνάς, Τριανταφυλλάς, Λούλουδος, Κερασάρης, αλλά και Πενταδείλινος, γιατί οι άνθρωποι έτρωγαν και πέμπτο γεύμα.
Με δεκάδες παροιμίες –απόσταγμα πείρας και γνώσης:
- Μάης άβρεχος, μούστος άμετρος
- Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει
- Αντάπρεπε δεν έβρεχε και το Μάη χιόνιζε
- Το Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβούμαι
- Ζήσε μαύρε μου γκαΐλη για να φας το Μάη τριφύλλι
- Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος
- Το Μάη κρασί μην πίνετε κι ύπνο μην αγαπάτε
- Το Μάη μάραθο μην τρως κι ας είσαι και γιατρός
Με την Πρωτομαγιά να δοξάζει την ευφορία της γης και τους εργατικούς αγώνες –which side are you on, boys?, με τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου να τηρείται ευλαβικά στην Κεντρική Ελλάδα για να αποφύγουν την καταστροφή των σπαρτών τους από το θυμωμένο Άγιο Χαλαζιά και με τους Αναστενάρηδες να ανάβουν τις φωτιές τους και να χορεύουν στα πυρωμένα κάρβουνα στις 21 Μαΐου.
Αυτό είναι συνοπτικά το curriculum vitae του πέμπτου μήνα του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου