… Ψάρωσα με την πρώτη ματιά. Κοίταξα δεύτερη και τρίτη φορά για να βεβαιωθώ ότι δε με γελούν τα μάτια μου. Το καρτελάκι παρέμενε ίδιο κι απαράλλαχτο, όσες φορές κι αν το κοίταζα: Γαύρος 9,80 €.
Πάει, χάλασε ο κόσμος. Φωτιά και γαύρα οι τιμές. Ποιο γαύριο περιμένει τα παιδιά μας; Τα ψάρια της φτωχολογιάς - η σαρδέλα, ο γαύρος, η γόπα κι η μαρίδα- ψάρια που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ούτε καν καταδέχονταν να κοιτάξει ο νεοέλληνας, έφτασαν να κοντράρονται με τις τσιπούρες και τα λαβράκια.
Πάει, χάλασε ο κόσμος. Φωτιά και γαύρα οι τιμές. Ποιο γαύριο περιμένει τα παιδιά μας; Τα ψάρια της φτωχολογιάς - η σαρδέλα, ο γαύρος, η γόπα κι η μαρίδα- ψάρια που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ούτε καν καταδέχονταν να κοιτάξει ο νεοέλληνας, έφτασαν να κοντράρονται με τις τσιπούρες και τα λαβράκια.
Με τέτοια τιμή είναι ιεροσυλία να τον μαγειρέψεις. Καλύτερα να φτιάξεις μια πανάκριβη και υπέρκομψη ζώνη- ένα βραχιόλι έστω, να φοριέται και στο δεξί, σαν κόσμημα …
Μπουργέτο θα τον φτιάξω τον άτιμο. Θα τον φιλετάρω μετά μεγίστης προσοχής και με τα ψαροκόκκαλα θα φτιάξω σκουλαρίκια και κολιέ ή θα στολίσω τα παπούτσια μου. Αμαρτία να πάνε χαμένα …
Γαύρος μπουργέτο
υλικά:
500 γρ. γαύρος
4 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή ντοματοχυμός
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δαφνόφυλλο
Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το γαύρο.
Τον αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει το άρωμά του, χωρίς να καεί.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει το άρωμά του, χωρίς να καεί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη και το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε 10΄ μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
Βάζουμε το γαύρο μέσα στη σάλτσα και μαγειρεύουμε 7΄-10΄ χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη μας διαλυθεί.
Σερβίρουμε με ψωμί για βούτες.
Σερβίρουμε με ψωμί για βούτες.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου