Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Γαύρος μπουργέτο …

    Ψάρωσα με την πρώτη ματιά.  Κοίταξα δεύτερη και τρίτη φορά για να βεβαιωθώ ότι δε με γελούν τα μάτια μου. Το καρτελάκι παρέμενε ίδιο κι απαράλλαχτο, όσες φορές κι αν το κοίταζα: Γαύρος 9,80 €
Πάει, χάλασε ο κόσμος. Φωτιά και γαύρα οι τιμές. Ποιο γαύριο περιμένει τα παιδιά μας; Τα ψάρια της φτωχολογιάς - η σαρδέλα, ο γαύρος, η γόπα κι η μαρίδα- ψάρια που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ούτε καν καταδέχονταν να κοιτάξει ο νεοέλληνας, έφτασαν να κοντράρονται με τις τσιπούρες και τα λαβράκια.
Με τέτοια τιμή είναι ιεροσυλία να τον μαγειρέψεις. Καλύτερα να φτιάξεις μια πανάκριβη και υπέρκομψη ζώνη- ένα βραχιόλι έστω, να φοριέται και στο δεξί, σαν κόσμημα …

ceinture-poisson

Μπουργέτο θα τον φτιάξω τον άτιμο. Θα τον φιλετάρω μετά μεγίστης προσοχής και με τα ψαροκόκκαλα θα φτιάξω σκουλαρίκια και κολιέ ή θα στολίσω τα παπούτσια μου. Αμαρτία να πάνε χαμένα …

 
fishbone   fishbone necklace    fishbone shoes



Γαύρος μπουργέτο



ΠΙΑΤΟ 


   
υλικά:
500 γρ. γαύρος
4 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή ντοματοχυμός
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δαφνόφυλλο




Πλένουμε, καθαρίζουμε και
φιλετάρουμε το γαύρο. 
 
Τον αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
 
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο.

Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει το άρωμά του, χωρίς να καεί. 

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη και το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε   10΄ μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.



ΓΑΥΡΟΣ ΣΑΛΤΣΑ 


Βάζουμε το γαύρο μέσα στη σάλτσα και μαγειρεύουμε 7΄-10΄ χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη μας διαλυθεί.

Σερβίρουμε με ψωμί για βούτες.



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου