Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Κέικ μαρμπρέ …

… Κλασσική αρχαιότητα …

Hermes2 

…  δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας ή ο Ερμής του Πραξιτέλους που μας έρχονται αυτόματα στο μυαλό, με τη χαρακτηριστική λευκότητα και την αξεπέραστη στιλπνότητα του παριανού μάρμαρου.
Μια κλασσική αρχαιότητα είναι με τον τρόπο του και το κέικ μαρμπρέ, που πήρε το όνομά του από τις χαρακτηριστικές σοκολατένιες γραμμές του, που μιμούνται τα νερά του μάρμαρου.
Αρχαιότητα, γιατί είναι από τις πιο παλιές συνταγές που όλοι οι σχετικά νεώτεροι έχουμε συνδέσει με την παιδική μας ηλικία.
Και κλασσική γιατί, όσες μόδες κι αν έρθουν, όσοι νεωτεριστές τηλεμάγειροι κι αν μας θαμπώσουν περιστασιακά, όσο κι αν υποκύψουμε σε ξενόφερτες γεύσεις και υλικά, πάντα θα λαχταράμε ένα αφράτο και κλασσικό …


Κέικ μαρμπρέ 



ΚΟΜΜΑΤΙΑ
 



υλικά:
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 3/4 φλυτζανιού τσαγιού ζάχαρη
1 1/4 φλυτζανιού τσαγιού γάλα
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
2 βανίλιες

50 γρ. κουβερτούρα
4 κουταλιές σούπας νερό
1/2 κοφτό κουταλάκι τσαγιού σόδα





Χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη. 

Όταν το μείγμα ασπρίσει και γίνει κρεμώδες, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. 

Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια, με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα ή ανακατεύοντας με σπάτουλα, το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει και το μπέικιν πάουντερ.


ΛΕΥΚΗ ΖΥΜΗ



Βάζουμε την κουβερτούρα μαζί με το νερό να λυώσει σε σιγανή φωτιά ή στα μικροκύματα.
 

Όταν λυώσει, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά. 

Αναμειγνύουμε το 1/3 από τη ζύμη του κέικ με το μείγμα της λυωμένης σοκολάτας. 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη φόρμα για κέικ και ρίχνουμε κουταλιές από την άσπρη και τη σοκολατένια ζύμη.


ΝΕΡΑ



Μόλις αδειάσουμε όλο το μείγμα βυθίζουμε στη ζύμη, στρίβουμε και ξαναβγάζουμε ένα μαχαίρι ή κουτάλι της σούπας, για να δημιουργήσουμε τα χαρακτηριστικά νερά του μαρμάρου.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα.


ΨΗΜΕΝΟ



Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


ΚΟΜΜΕΝΟ




Κλασσικό το κέικ, κλασσική κι η συνταγή της Χρύσας Παραδείση. Παράδεισος …




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου