Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Μελιτζανόπιτα …

Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είν' μελιτζανένιο …


nike-shoe-flightposite-eggplant
     


Σας αρέσουν τα παπουτσάκια; Κι αν ναι, πώς τα προτιμάτε; Αθλητικά ή μήπως μπαλαρίνες;


   
chaussures-aubergine


Εμένα πάντως δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα, παρότι αγαπάω πολύ τη γεύση της μελιτζάνας. Προτιμώ να φτιάξω μια …

Μελιτζανόπιτα


26



υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
250 γρ. ανθότυρο
λίγη τριμμένη φρυγανιά ή μια χούφτα τραχανάς
μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι

500 γρ. φύλλο κρούστας (ή χωριάτικο)






Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε κυβάκια, τις   αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα σε σουρωτήρι να ιδρώσουν. 

Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε καλά.



ΚΥΒΟΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ



Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. 

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μελιτζάνα, τη ντομάτα, το μαϊντανό και λίγο νερό, αν χρειάζεται.

Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της γέμισης.



ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΪΝΤΑΝΟ



Τρίβουμε το ανθότυρο, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή μια χούφτα τραχανά για τα υγρά και ανακατεύουμε καλά.



ΕΤΟΙΜΗ ΓΕΜΙΣΗ



Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας, αφού τα λαδώσουμε. 

Αδειάζουμε τη μισή γέμιση.


ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ



Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, τσαλακωμένο και λαδωμένο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.



ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΦΥΛΛΟ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΡΩΣΗ



Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα λαδώνοντάς τα, κόβουμε αυτά που περισσεύουν από το ταψί και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα. 

Αν θέλουμε τρίβουμε πρώτα λίγο ανθότυρο ή βάζουμε λωρίδες ημίσκληρου που κρύβουμε μέσα στο γυρισμένο φύλλο.



ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΘΟ



Λαδώνουμε καλά το επάνω φύλλο, τρυπάμε την πίτα με πηρούνι σε 3-4 μεριές και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.

Σερβίρουμε.


ΨΗΜΕΝΗ
ΠΙΑΤΟ


.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου