Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού…

Ήρθα για να ξανασάνω κι ηύρηκα μαλλιά να ξάνω. Αυτό λέει μια από τις αγαπημένες μου παροιμίες κι έχει απόλυτο δίκιο.
Πάντα όταν αποφασίζω ότι θα ξεκουραστώ, ότι δε θα κάνω τίποτε άλλο, ότι θα κλείσω το καπάκι της κουζίνας και δεν θα το ανοίξω –ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ- καθόλου ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, ε τότε είναι που δε μ’ αφήνουν οι διαόλοι.
Μια καλημέρα πήγα να πω και φιλοδωρήθηκα με μια σακούλα γεμάτη κόκκινα ντοματάκια, τα λεγόμενα ιταλικά. Λίγο που ήταν από κήπο γειτόνισσας χωρίς λιπάσματα και φάρμακα, λίγο που το ντοματάκι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά -προτιμώ το πράσινο, αλλά  θα βολευτώ αναγκαστικά με τα υπάρχοντα κατακόκκινα, δε θέλει και πολύ το καπάκι της κουζίνας να ξανανοίξει και τα μανίκια να σηκωθούν.
Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα …


Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού



ΠΙΑΤΑΚΙ 



υλικά:
1200 γρ. ντοματάκια
700 - 1000 γρ. ζάχαρη *
2 ποτήρια νερό
χυμός από ένα λεμόνι
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
γαρύφαλλα ολόκληρα ή γαρύφαλλο τριμμένο (προαιρετικά)
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)







Πλένουμε καλά τα ντοματάκια, τα χαράζουμε ελαφρά σταυρωτά στο κάτω μέρος και πιέζουμε απαλά για να φύγουν τα περισσότερα σπόρια. 

Στη συνέχεια τα ζεματάμε μόνο για 1΄ σε νερό που βράζει και τα ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό. 

Τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε λεκάνη με τα 200 γρ. από τη ζάχαρη. 

Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο, να βγάλουν τα υγρά τους.


ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ



Την επόμενη μέρα βάζουμε το ζουμί από τη λεκάνη σε κατσαρόλα.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα, λίγο γαρύφαλλο τριμμένο για άρωμα (εναλλακτικά, μπορούμε να καρφώσουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε ντοματάκι) και 2 ποτήρια νερό και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. 

Τότε προσθέτουμε και τα ντοματάκια και βράζουμε μέχρι 1 ώρα. 

Αφήνουμε το γλυκό να μείνει για 24 ώρες.

ΒΡΑΣΙΜΟ


Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ξαναβράζουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά που πιθανόν να έβγαλε το γλυκό και να ξαναδέσει το σιρόπι.

ΔΕΣΙΜΟ



Βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και κλείνουμε με προσοχή.


ΒΑΖΑΚΙΑ




* Οι ποσότητες ζάχαρης στα γλυκά και τις μαρμελάδες εξαρτώνται πάντα από το πόσο γλυκό θέλουμε το αποτέλεσμα, αλλά και από το πόσο σιρόπι χρειάζεται το γλυκό μας για να διατηρηθεί –κάτι που εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα το εξαφανίσουμε. Δε φοβόμαστε να πειραματιστούμε αυξομειώνοντας τις ποσότητες μέχρι να πετύχουμε αυτό που μας αρέσει.

.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου