… Γλιστρίδα έφαγες; Όχι, δε σε ρωτάω αν έφαγες γλιστρίδα και μιλάς ασταμάτητα.
Αν έχεις φάει γλιστρίδα ρωτάω, αν την έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Η γλιστρίδα ή αντράκλα ή σκλιμίτσα ή τοτσενίτσα (σε κάποια μέρη της Μακεδονίας -όνομα και μη χωριό), είναι ένα άκρως ευεργετικό ζιζάνιο. Στην αρχαία Ρώμη θεωρούνταν φάρμακο για τους πονοκεφάλους, τη δυσεντερία και το δάγκωμα της σαύρας. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά, ότι ανοίγει την όρεξη κι έχει επουλωτικές ιδιότητες.
Κυκλοφορεί άγρια αλλά και ήμερη. Πιο σκουρόχρωμη η πρώτη, με λεπτότερα και λίγο πιο σκληρά φύλλα …
Η ήμερη έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα και φύλλα σαρκώδη, που γεμίζουν το στόμα με δροσιά μόλις τα δαγκώσεις …
Μεσογειακό λαχανικό η γλιστρίδα, πρωτοεμφανίστηκε κάπου στη νότια Ευρώπη πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Περιηγητές που επισκέφτηκαν την Αίγυπτο το δέκατο έβδομο αιώνα έκαναν λόγο για την ύπαρξη ενός δροσιστικού φαγητού που έδιναν σε όσους ανέβαζαν υψηλό πυρετό. Το φαγητό αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από …
Γλιστρίδα σαλάτα με γιαούρτι
υλικά:
1 ματσάκι γλιστρίδα
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1-2 σκελίδες σκόρδο
άνηθος, λάδι, λεμόνι, αλάτι κατά βούληση
Πλένουμε καλά τη γλιστρίδα, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε με το χέρι σε κομμάτια. Εκτός από τα φύλλα κρατάμε και ένα μέρος από τα κοτσάνια, αν είναι τρυφερά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το γιαούρτι, το σκόρδο και το λάδι.
Προσθέτουμε το λεμόνι, τον άνηθο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Ανακατεύουμε την κρέμα γιαουρτιού με τη γλιστρίδα και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι πολίτικη από το βιβλίο της Σούλας Μπόζη.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου