… Elementary, my dear Watson , που δεν έλεγε κι ο Σέρλοκ όταν εξηγούσε τους συλλογισμούς του στο συνεργάτη του. Στοιχειώδες, απλό και βασικό.
Το στοιχειώδες όμως, δε χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση; Και αν εγώ θεωρώ κάτι στοιχειώδες, ισχύει το ίδιο και για τους άλλους;
Ένα παστίτσιο, για παράδειγμα. Θεωρείται από γνωστό έως στοιχειώδες. Θα μπορούσε να περιγραφεί συνοπτικά ως ‘ βράζω κιμά, βράζω μακαρόνια, φτιάχνω μπεσαμέλ, απλώνω σε στρώσεις, ψήνω, τρώω ’.
Κι οι αλεξιπτωτιστές της κουζίνας, οι μαθητευόμενοι μάγοι, οι κομάντος της κουτάλας που θέλουν, αλλά διστάζουν λόγω απειρίας να το επιχειρήσουν, ψυχή δεν έχουν; …
Παστίτσιο
υλικά:
500 γρ. πένες
γάλα
τριμμένο κίτρινο τυρί ή φέτα ή και τα δύο
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μισός χοιρινός και μισός μοσχαρίσιος)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές τοματοπελτές
τοματάκια κονκασέ (προαιρετικά)
λίγο κρασί
τριμμένη φρυγανιά
τριμμένο κίτρινο τυρί
Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
500 ml κρύο γάλα
2 αυγά (μπορούμε και να τα παραλείψουμε)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
τριμμένη γραβιέρα ή ημίσκληρο
Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά.
Σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός και τον σβήνουμε με λίγο κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τον τοματοπελτέ (και τα τοματάκια, αν θέλουμε πιο πλούσια σάλτσα), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τουλάχιστον 30΄, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο και του προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά και τυρί, στις ποσότητες που θέλουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, την οποία έχουμε αποσύρει από τη φωτιά.
Τα περιχύνουμε με λίγο λάδι και τους προσθέτουμε γάλα, φέτα ή κίτρινο τυρί (και ενδεχομένως τη γέμιση που περίσσεψε από τις κασερόπιτες).
Ανακατεύουμε καλά.
Για τη μπεσαμέλ, λυώνουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη και προσθέτουμε μεμιάς το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη.
Μετά από 2΄-3΄ προσθέτουμε το κρύο γάλα.
Περιμένουμε να ξαναπάρει το μείγμα την απαιτούμενη θερμοκρασία και να ξαναρχίσει να βράζει, ανακατεύοντας πού και πού.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ένα αυγό.
Μόλις το μείγμα γίνει λείο, προσθέτουμε και το δεύτερο αυγό και ομογενοποιούμε. Αν η χοληστερίνη μας χτυπάει κόκκινο, μπορούμε να παραλείψουμε τα αυγά.
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια.
Από πάνω απλώνουμε τον κιμά.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45΄ τουλάχιστον και μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια, χρησιμοποιώντας στα τελευταία λεπτά του ψησίματος την πάνω αντίσταση ή το γκριλ.
Elementary, my dear Watson!
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου