Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ανάποδη τάρτα μήλου Tatin …

… Το να είσαι ανάποδος δεν είναι απαραιτήτως κακό. Ιδίως αν είσαι η πιο διάσημη τάρτα μήλου στον κόσμο ...


Ανάποδη τάρτα μήλου Tatin



ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
 

  
υλικά:
5 μήλα (πράσινα ή granny smith) 
160 γρ. ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας νερό
(για την καραμέλα)
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φύλλο σφολιάτας

κανέλλα




Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λυώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαργαρίνη κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί με την καραμέλα. 

Αδειάζουμε την καραμέλα σε ταψάκι με ψηλά τοιχώματα διαμέτρου 26 εκ.


ΚΑΡΑΜΕΛΑ    ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΣΤΟ ΤΑΨΑΚΙ



Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε την όλη διαδικασία απευθείας στο ταψάκι, τοποθετώντας το πάνω στο μάτι της κουζίνας με τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη.


ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΡΧΗ    ΚΑΡΑΜΕΛΑ



Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα απλώνουμε στο ταψάκι σαν βεντάλια.

Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα.


ΜΗΛΑ     ΜΗΛΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ



Καλύπτουμε με το φύλλο της σφολιάτας φροντίζοντας να περάσουμε τις άκρες της σφολιάτας κάτω από τα μήλα. 
 
Τρυπάμε με πηρούνι σε αρκετά σημεία.


ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΤΡΥΠΗΜΕΝΗ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄. 

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελάχιστα, για να μην  κρυώσει η καραμέλα και στερεοποιηθεί ξανά, και την αναποδογυρίζουμε γρήγορα και με προσοχή.

Τρατάρουμε.

 

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟΚΟΜΜΕΝΗΣΤΗ ΒΑΣΗ

.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου