... Απανωτές σφαλιάρες, απανωτά ζόρια, απανωτές λύπες, απανωτά χαστούκια, απανωτές αναποδιές. Τι κάνουμε; Απανωτές κρέπες ...
Κρέπες απανωτές με σπανάκι και τυρί
υλικά:
Για τις κρέπες:
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
70 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
70 ml νερό
Για τις κρέπες:
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
70 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
70 ml νερό
ή 6 έτοιμες κρέπες (εδώ 7)
Για τη γέμιση:
2 σκελίδες σκόρδο
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
700 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
240 γρ. σπανάκι (εδώ κατεψυγμένο)
200 γρ. τσένταρ ή/και ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. ζαμπόν (εδώ γαλοπούλα)
1 κουταλιά μουστάρδα
240 γρ. σπανάκι (εδώ κατεψυγμένο)
200 γρ. τσένταρ ή/και ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. ζαμπόν (εδώ γαλοπούλα)
1 κουταλιά μουστάρδα
Για να φτιάξουμε τις κρέπες κατά πώς ορίζει ο Jamie Oliver, βάζουμε το αλεύρι σε μπωλ, ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τα αυγά και ανακατεύουμε με τον αυδογάρτη. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το νερό και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό. Τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Λαδώνουμε ελαφρά το τηγάνι, ή λυώνουμε λίγο βούτυρο, και ρίχνουμε μια κουτάλα χυλό κουνώντας το τηγάνι για να απλωθεί παντού. Μόλις σχηματιστεί η κρέπα και ψηθεί από την κάτω πλευρά, τη γυρνάμε και την ψήνουμε και από την άλλη.
Λαδώνουμε ελαφρά το τηγάνι, ή λυώνουμε λίγο βούτυρο, και ρίχνουμε μια κουτάλα χυλό κουνώντας το τηγάνι για να απλωθεί παντού. Μόλις σχηματιστεί η κρέπα και ψηθεί από την κάτω πλευρά, τη γυρνάμε και την ψήνουμε και από την άλλη.
Εγώ προσπέρασα όλη τη διαδικασία και χρησιμοποίησα έτοιμες κρέπες.
Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο σε φετάκια ή πολτοποιημένο.
Μόλις ροδίσει ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Ανακατεύοντας τακτικά βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Επειδή δεν έχει την αναλογία γάλα-αλεύρου που έχει η μπεσαμέλ, θα είναι πιο ρευστή και αραιή.
Ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να μαλακώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα.
Βράζουμε για 3΄-4΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό τρίφτη και κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια ή λωρίδες.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 26 εκ.
Βάζουμε κάτω μία κρέπα και ρίχνουμε από πάνω λίγη από την κρέμα με το σπανάκι.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σκορπίζουμε λίγα κομματάκια ζαμπόν.
Συνεχίζουμε με παρόμοιες στρώσεις.
Η τελευταία στρώση είναι τυρί και ζαμπόν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 30΄.
Στο τέλος του ψησίματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πάνω αντίσταση ή το γκριλ, για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄.
Σερβίρουμε χορταστικά κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου