Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Πίτσα στο τηγάνι ...

 ... Επιτέλους, κάποιος κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να ανάβουμε φούρνο για να ψήσουμε μια πίτσα, ούτε κάθε φορά να φτιάχνουμε ταυτόχρονα όλα τα φαγητά της εβδομάδας, δεν έχουμε πάντα το χρόνο ούτε τις αντοχές. Τιμή και δόξα στο Jamie τον Oliver λοιπόν, που μας δείχνει πώς να φτιάξουμε μια πίτσα στο τηγάνι. Με χειροποίητη ζύμη χωρίς μαγιά και χρονοβόρα φουσκώματα, και με κρεμμύδι, πιπεριά και τυρί για toppings - που ξέρω μεν πώς τα λένε αυτοί εκεί αλλά δεν ξέρω πώς τα λέμε εμείς εδώ ...


Πίτσα στο τηγάνι



υλικά:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κόκκινη φαρίνα)
150 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι

1 κρεμμύδι
1-2 πιπεριές
μισή κονσέρβα ντομάτα κονκασέ ή λίγος τοματοπελτές (εδώ έτοιμη σάλτσα ντομάτας)
τριμμένο τυρί (ημίσκληρο, τσένταρ)

 

Εμπλουτίζουμε κατά βούλησιν με καλαμπόκι, ζαμπόν, τόνο, λουκάνικο, μανιτάρια και ό,τι έχουμε εύκαιρο. Εγώ έκανα τη συνταγή ακριβώς όπως ήταν, λιτή κι ελαφριά.


Η  φαρίνα απουσίαζε από το ντουλάπι των προμηθειών μου, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα δεν έχει σημασία, φαρίνα είναι κάτι μπορεί να της έτυχε. Επομένως πρόσθεσα μπέικιν πάουντερ σε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακάτεψα καλά:
10-12 γρ. μπέικιν πάουντερ σε 240 ή 238 γρ. αλεύρι.

 


 

Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 30 εκ. και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια και την πιπεριά σε λωρίδες ή ροδέλες.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι.





Ρίχνουμε και τις πιπεριές και σωτάρουμε ελαφρά.





Αλατίζουμε, νοστιμίζουμε με πιπέρι και τα σωτάρουμε να πάρουν χρώμα.





Τα καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 5΄, ανακατεύοντας 1-2 φορές, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, βοηθάμε με ελάχιστο νερό.

 

 

 

 

Βγάζουμε τα λαχανικά σε πιάτο και σκουπίζουμε το τηγάνι.

 

 

 

 

Βάζουμε το αλεύρι σε μπωλ ή κατευθείαν στον πάγκο της κουζίνας και ρίχνουμε το αλάτι.



 

Δημιουργούμε έναν ηφαιστειακό κρατήρα

 

 

 

 

και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό.




Ανακατεύουμε με πηρούνι. 

Εγώ μεγαλοπιάστηκα και είπα να το κάνω όπως ο Jamie και οι Ιταλοί, αλεύρι στον πάγκο, λακουβίτσα και σταδιακά τα τοιχώματα του κρατήρα προς τα μέσα ανακατεύοντας. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι καλύτερα να έμενα πιστή στον ηπειρώτικο τρόπο αλεύρι σε μπωλ, νερό και ζύμωμα. Με πλάνεψε η ντόλτσε βίτα.





Μόλις απορροφηθεί το νερό, ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη (1΄-2΄).

 

 

 

 

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή το χέρι, σχηματίζοντας ένα δίσκο στο μέγεθος του τηγανιού.





Βάζουμε τη ζύμη στο τηγάνι, την πατάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας και καπακώνουμε.





Ψήνουμε για 3΄-4΄ και τη γυρνάμε.

Στραγγίζουμε τη ντομάτα κονκασέ κρατώντας μόνο τα κομμάτια της ντομάτας και τα πατάμε με πηρούνι.

Απλώνουμε τη ντομάτα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα πλαίσιο 1 εκ.

 

 


 

Μοιράζουμε από πάνω τα σωταρισμένα λαχανικά.

 

 

 

Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με χοντροτριμμένο τυρί.

 Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά, καπακώνουμε και ψήνουμε για άλλα 4΄-5΄, ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και από την άλλη πλευρά και να λυώσει το τυρί. 

 

 

 

 

Σερβίρουμε αμέσως.