... Εμείς τα λέμε σχεδόν όλα πίτες, οι ανατολίτες και κάποιοι βαλκάνιοι γείτονες τα λένε μπουρέκια. Ένα τέτοιο μπουρέκι φτιάχνω για να το αντιγράψεις την επόμενη φορά που θα λαχταρήσεις γλυκό και θα μπορέσεις να βρεις φύλλο ...
Μπουρέκι με ρικότα και σοκολάτα
υλικά:
130 γρ. τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 αυγό
90 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι ανθόνερο
240 γρ. ρικότα
270 γρ. φύλλο κρούστας (7 φύλλα)
150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι:
50 γρ. ζάχαρη
χυμός από μισό πορτοκάλι
60 ml νερό
Για το γαρνίρισμα:
10 γρ. λυωμένη κουβερτούρα
10 γρ. φυστίκι Αιγίνης
Χτυπάμε με το μίξερ ή τον αυγοδάρτη το τυρί κρέμα με το αυγό και τη ζάχαρη.
Αρωματίζουμε με το ανθόνερο, προσθέτουμε τη ρικότα και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και κάθε κομμάτι σε μικρότερα μέχρι να γίνουν κυβάκια.
Απλώνουμε τέσσερα φύλλα κρούστας κατά μήκος στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας με τρόπο που το ένα να πατάει στην άκρη του άλλου και να σχηματίζεται ένα ενιαίο φύλλο.
Αλείφουμε γενναιόδωρα με το λυωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα πάνω στα τρία πρώτα φύλλα, αφήνοντας μόνο και μοναχικό το τέταρτο φύλλο.
Αλείφουμε ξανά με γενναιοδωρία και βούτυρο.
Απλώνουμε τη μείγμα των τυριών στο μεσαίο τρίτο των φύλλων, αφήνοντας κενό στο επάνω και το κάτω μέρος για να τυλίγεται πιο εύκολα.
Σκορπίζουμε τη σοκολάτα πάνω από τη γέμιση.
Ξεκινώντας από κάτω, τυλίγουμε ρολό.
Έπειτα, αρχίζοντας από την πλευρά με τα διπλά φύλλα γυρνάμε το ρολό σχηματίζοντας μια σπείρα, ή πιο παραστατικά ένα σαλίγκαρο.
Γυρίζουμε την άκρη του φύλλου από κάτω και μεταφέρουμε το μπουρέκι σε βουτυρωμένο ταψάκι ή φόρμα που το χωράει ακριβώς και το κρατάει σφιχτά.
Αλείφουμε και την επιφάνεια με βούτυρο, λιγότερο γενναιόδωρα από πριν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 45΄ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του σε δυνατή φωτιά για 2΄-3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Περιχύνουμε το ζεστό μπουρέκι με το χλιαρό σιρόπι.
Αν θέλουμε, ραντίζουμε το μπουρέκι με λυωμένη σοκολάτα και το πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου