Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Spotted dick …

… Το όνομα σε ακολουθεί παντού, σε χαρακτηρίζει, σε ξεχωρίζει,  συχνά σε στοιχειώνει ή σε θυμώνει – μα τί στο καλό σκεφτόταν όταν το διάλεγαν;
Κάπως έτσι θα ένιωθε αν μπορούσε και το πιο διάσημο ιρλανδέζικο soda bread. Μια από τις πιο ευφυείς, άκοπες και γευστικές παρασκευές, που με μηδενικό κόπο δίνει ένα εξαίσιο αποτέλεσμα και φέρει το αμφιλεγόμενο όνομα …



Spotted dick
Ιρλανδέζικο γλυκό ψωμί








υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. τσ. αλάτι
50 γρ. κρύα μαργαρίνη
100 γρ. κάντιτα
100 γρ. κορινθιακή σταφίδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
400 ml ξυνόγαλο






Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα κάντιτα και τις σταφίδες.










Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τρίβουμε την κρύα μαργαρίνη με το χοντρό τρίφτη απευθείας στο μπωλ.

Ανακατεύουμε καλά.







Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο των ξηρών υλικών και ρίχνουμε το ξυνόγαλο.

 Ανακατεύουμε με σπάτουλα.






Κάνουμε με το χέρι ένα καλό αλλά απαλό ανακάτεμα ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. 

Δε ζυμώνουμε, απλώς ανακατεύουμε ώστε το ψωμί να πάρει όταν ψηθεί τη χαρακτηριστική τραχειά, χωριάτικη όψη του.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ακουμπάμε τη ζύμη. 

Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και σχηματίζουμε ένα καρβέλι.







Με κοφτερό και βρεγμένο μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά και μέχρι κάτω το ψωμί και διαχωρίζουμε ελαφρά τα κομμάτια.







        
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου, κατά προτίμηση στη λειτουργία του θερμού αέρα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.








Κόβουμε τα κομμάτια, τραβώντας τα με το χέρι, όπως έκοβαν το ζυμωτό καρβέλι οι γιαγιάδες μας.

Απολαμβάνουμε.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου