… Νά 'χαμε ένα βασιλιά
για να μας θαμπώνει
με λειρί στο κούτελο
με φωνή τρομπόνι …
Εγώ βασιλιά δε θέλω, θέλω όμως την πίτα του. Τη Galette des rois που φτιάχνουν σε Γαλλία κι όπου αλλού φτάνει ο αέρας της, για να γιορτάσουν την προσκύνηση των Μάγων και τα Θεοφάνεια, καθώς το όνομα του γλυκού παραπέμπει στους γνωστούς τρεις σοφούς τρεις βασιλιάδες φουμ-φουμ-φουμ και όχι σε έναν οποιονδήποτε άνακτα.
Πρόκειται λοιπόν για μια πίτα από σφολιάτα με γέμιση αμυγδαλόπαστας στην οποία κρύβεται μια μινιατούρα. Ο τυχερός που θα τη βρει ανακηρύσσεται βασιλιάς της γιορτής, φορά στέμμα από χρυσόχαρτο, διαλέγει τη βασίλισσά του και απολαμβάνει την εφήμερη βασιλεία του.
Εμείς θα περιοριστούμε στο παραδοσιακό φλουρί και θα καταβροχθίσουμε με ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη τη …
Galette des rois
υλικά:
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο εκχύλισμα ή λικέρ αμυγδάλου
2 φύλλα σφολιάτας
1 κροκάδι
Αν χρησιμοποιήσουμε ξασπρισμένα αμύγδαλα, τα αλέθουμε στο multi μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι.
Αν έχουν φλούδι τα αφήνουμε πρώτα σε καυτό νερό μέχρι το φλούδι να βγαίνει όταν το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας.
Τα στεγνώνουμε πολύ καλά κι ύστερα τα αλέθουμε.
Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το δουλεύουμε πολύ καλά με τα δάχτυλά μας, με σπάτουλα σιλικόνης ή με τον αυγοδάρτη για να είμαστε σίγουροι ότι έχει μαλακώσει εντελώς.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα με τον
αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το ένα αυγό και, μόλις ενσωματωθεί, ρίχνουμε τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε καλά.
Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε το δεύτερο αυγό και την υπόλοιπη αμυγδαλόψιχα.
Αν θέλουμε αρωματίζουμε με λίγο κονιάκ ή ρούμι.
Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε ένα στρογγυλό δίσκο με διάμετρο 24 εκ.
Βάζουμε την κρέμα αμυγδάλου σε κορνέ και σχηματίζουμε σαλίγκαρο ξεκινώντας από το κέντρο προς τις πλευρές ...
... ή απλώνουμε με κουτάλι την κρέμα πάνω στη σφολιάτα σ’ ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα, αφήνοντας γύρω ένα κενό περιθώριο 2 εκ.
Αλείφουμε πολύ καλά το κενό περιθώριο με νερό, χρησιμοποιώντας φαρδύ πινέλο.
Βάζουμε σε μια άκρη της κρέμας το τυχερό, συνήθως μια μινιατούρα φιγούρας από τη Γέννηση ή για τους πιο φτωχούς ένα ξερό φασόλι.
Εγώ που είμαι και σεισαρχόντισσα κυρία θα βάλω φλουρί, που θα αναδείξει εκείνον που θα το βρει σε βασιλιά της βραδιάς.
Κόβουμε ένα δεύτερο δίσκο με διάμετρο 24 εκ. και σκεπάζουμε την κρέμα.
Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας γύρω-γύρω για να κολλήσουν και να κλείσουν οι δύο δίσκοι σφολιάτας.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ανασηκώνουμε γύρω-γύρω τις πλευρές κόβοντάς τες ελαφρά.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το κροκάδι και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄.
Βγάζουμε την πίτα από το ψυγείο και την αλείφουμε ξανά γενναιόδωρα με τον κρόκο του αυγού.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε στην επιφάνεια, ξεκινώντας από ένα νοητό κεντρικό σημείο τα σχέδια της επιλογής μας.
Μπορούμε να χαράξουμε κυκλικές ακτίνες ή να σχεδιάσουμε φύλλα προσέχοντας σε κάθε περίπτωση να κάνουμε απαλές κινήσεις και να αποφύγουμε να τρυπήσουμε το κέντρο της πίτας γιατί θα ξεφουσκώσει στο ψήσιμο.
Κάνουμε και 4-5 πολύ μικρές τρύπες με τη μύτη του μαχαιριού για να φεύγει ο αέρας, όλες όμως προς την περιφέρεια της πίτας και ποτέ στο κέντρο γιατί θα ξεφουσκώσει και θα χάσει το σχήμα της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄ περίπου.
Ετοιμάζουμε λίγο σιρόπι με ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης (αρκούν 50 γρ. από το καθένα) και μια κουταλιά κονιάκ ή ζεσταίνουμε στα μικροκύματα 3-4 κουταλιές μέλι με ελάχιστο νερό και κονιάκ.
Ξεφουρνίζουμε την πίτα και την αλείφουμε αμέσως για να γυαλίσει.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα πριν τη μεταφέρουμε σε πιατέλα για να την κόψουμε.
Στολίζουμε με το απαραίτητο στέμμα.
Σερβίρουμε κι ευχόμαστε για την καληχρονιά.
Βασιλιά της καρδιάς μου
κι απ’ το τατουάζ μου
εσύ με πονάς και με καις
πιο πολύ.