… Φάε καλό μου και καμιά φορά στο φοιτητικό εστιατόριο να πάρω μια ανάσα κι εγώ η εργαζόμενη δόλια μάνα. Μαγέροι είναι κι εκεί, έμπειροι κι επαγγελματίες, απ’ τα χαράματα στο πόδι για να ταΐσουν τις ορδές των πεινασμένων επιστημόνων. Μια χαρά φοιτητικό εστιατόριο έχουν τα Γιάννενα, πλούσιο μενού, μελετημένο, με τα όσπρια και τα ψαρικά του, τις σούπες, τα ζυμαρικά και κρεατικά, με σαλάτα, τυρί και φρούτο κάθε μέρα, με πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό για όλους.
Το μενού στο τυπώνω μπας και πειστείς να σταθείς στην ουρά καμιά φορά που έχει φαγητό που το ορέγεσαι, όχι για να μου το παραγγέλνεις εμένα. Κι αυτός ο μάστορας, ήταν ανάγκη να έχει λαζάνια σήμερα …
Λαζάνια με κιμά
υλικά:
400-500 γρ. κιμάς (εδώ ανάμεικτος)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότ0
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή ντοματοχυμός
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
λίγο κόκκινο κρασί
Για την αραιή μπεσαμέλ:
70 γρ. μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
1 λίτρο άπαχο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
λαζάνια σε φύλλα
1 μπάλα μοτσαρέλα
τριμμένη γραβιέρα
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και να σπάσει σε μικρά κομμάτια.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε και το καρότο χοντροτριμμένο και τα καβουρντίζουμε μαζί για λίγο ακόμη.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και ζεστό νερό αρκετό για να τα σκεπάσει.
Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30΄-40΄.
Επειδή θα χρησιμοποιήσουμε τα λαζάνια χωρίς να τα βράσουμε, αφήνουμε τη σάλτσα ντομάτας σχετικά αραιή.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ λυώνοντας τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι.
Ρίχνουμε το αλεύρι, καβουρντίζουμε για 3΄-4΄ μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και προσθέτουμε το γάλα, κρύο.
Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να έχουμε μια αραιή μπεσαμέλ.
Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Βάζουμε μια στρώση λαζάνια και τα περιχύνουμε με 1 ακόμη κουτάλα μπεσαμέλ.
Αδειάζουμε πάνω στα λαζάνια το μισό κιμά.
Φτιάχνουμε μια δεύτερη στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Αν θέλουμε ενισχύουμε τη γεύση με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
Καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση λαζάνια, κόβουμε με το χέρι τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε πάνω στα λαζάνια.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και κουνάμε το πυρέξ για να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα, σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το ψήσουμε.
Είναι πιο εύκολο να το φτιάξουμε αποβραδίς και να το ψήσουμε την επόμενη, δίνοντας το χρόνο στα λαζάνια να μαλακώσουν από τη σάλτσα και τη μπεσαμέλ και να γίνουν όπως τα φρέσκα.
Μπορούμε όμως να τα ψήσουμε και αμέσως.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, κατά προτίμηση με αέρα, για 5΄-10΄ ακόμη, για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου