Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιτα Galette des rois …

… Νά 'χαμε ένα βασιλιά
για να μας θαμπώνει
με λειρί  στο κούτελο 
με φωνή τρομπόνι …

Εγώ βασιλιά δε θέλω, θέλω όμως την πίτα του. Τη Galette des rois που φτιάχνουν σε Γαλλία κι όπου αλλού φτάνει ο αέρας της, για να γιορτάσουν την προσκύνηση των Μάγων και τα Θεοφάνεια, καθώς το όνομα του γλυκού παραπέμπει στους γνωστούς τρεις σοφούς τρεις βασιλιάδες φουμ-φουμ-φουμ και όχι σε έναν οποιονδήποτε άνακτα.
Πρόκειται λοιπόν για μια πίτα από σφολιάτα με γέμιση αμυγδαλόπαστας στην οποία κρύβεται μια μινιατούρα. Ο τυχερός που θα τη βρει ανακηρύσσεται βασιλιάς της γιορτής, φορά στέμμα από χρυσόχαρτο, 
διαλέγει τη βασίλισσά του και απολαμβάνει την εφήμερη βασιλεία του. 


1c6ac6



Εμείς θα περιοριστούμε στο παραδοσιακό φλουρί και θα καταβροχθίσουμε με ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη τη …



Galette des rois


IMG_9421


υλικά:
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο εκχύλισμα ή λικέρ αμυγδάλου

2 φύλλα σφολιάτας
1 κροκάδι




Αν χρησιμοποιήσουμε ξασπρισμένα αμύγδαλα, τα αλέθουμε στο multi μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. 

Αν έχουν φλούδι τα αφήνουμε πρώτα σε καυτό νερό μέχρι το φλούδι να βγαίνει όταν το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας. 

Τα στεγνώνουμε πολύ καλά κι ύστερα τα αλέθουμε.



IMG_20181231_102932

IMG_20181231_102942



Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το δουλεύουμε πολύ καλά με τα δάχτυλά μας, με σπάτουλα σιλικόνης ή με τον αυγοδάρτη για να είμαστε σίγουροι ότι έχει μαλακώσει εντελώς.




IMG_20181231_101858

IMG_20181231_101910



Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα με τον
αυγοδάρτη.



IMG_20181231_102009

IMG_20181231_102515



Προσθέτουμε το ένα αυγό και, μόλις ενσωματωθεί, ρίχνουμε τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε καλά.




IMG_20181231_102623

IMG_20181231_102802

IMG_20181231_103018

IMG_20181231_103056



Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε το δεύτερο αυγό και την υπόλοιπη αμυγδαλόψιχα. 

Αν θέλουμε αρωματίζουμε με λίγο κονιάκ ή ρούμι.




IMG_20181231_103207

IMG_20181231_103411

IMG_20181231_103440

IMG_20181231_103715



Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε ένα στρογγυλό δίσκο με διάμετρο 24 εκ.




IMG_20181231_104104




Βάζουμε την κρέμα αμυγδάλου σε κορνέ και σχηματίζουμε σαλίγκαρο ξεκινώντας από το κέντρο προς τις πλευρές ...




IMG_20181231_104718

IMG_20181231_104724

IMG_20181231_104741




... ή απλώνουμε με κουτάλι την κρέμα πάνω στη σφολιάτα σ’ ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα, αφήνοντας γύρω ένα κενό περιθώριο 2 εκ. 

Αλείφουμε πολύ καλά το κενό περιθώριο με νερό, χρησιμοποιώντας φαρδύ πινέλο.




IMG_20181231_104952


IMG_20181231_105144



Βάζουμε σε μια άκρη της κρέμας το τυχερό, συνήθως μια μινιατούρα φιγούρας από τη Γέννηση ή για τους πιο φτωχούς ένα ξερό φασόλι.

Εγώ που είμαι και σεισαρχόντισσα κυρία θα βάλω φλουρί, που θα αναδείξει εκείνον που θα το βρει σε βασιλιά της βραδιάς.



IMG_20181231_105342

IMG_20181231_105336


Κόβουμε ένα δεύτερο δίσκο με διάμετρο 24 εκ. και σκεπάζουμε την κρέμα. 

Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας γύρω-γύρω για να κολλήσουν και να κλείσουν οι δύο δίσκοι σφολιάτας.




IMG_20181231_105615

IMG_20181231_105621




Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ανασηκώνουμε γύρω-γύρω τις πλευρές κόβοντάς τες ελαφρά.




IMG_20181231_105726

IMG_20181231_105729



Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το κροκάδι και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄.




IMG_20181231_105929

IMG_20181231_105933



Βγάζουμε την πίτα από το ψυγείο και την αλείφουμε ξανά γενναιόδωρα με τον κρόκο του αυγού.




IMG_20181231_115237

IMG_20181231_115306




Χρησιμοποιώντας το ίδιο κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε στην επιφάνεια, ξεκινώντας από ένα νοητό κεντρικό σημείο τα σχέδια της επιλογής μας. 

Μπορούμε να χαράξουμε κυκλικές ακτίνες ή να σχεδιάσουμε φύλλα προσέχοντας σε κάθε περίπτωση να κάνουμε απαλές κινήσεις και να αποφύγουμε να τρυπήσουμε το κέντρο της πίτας γιατί θα ξεφουσκώσει στο ψήσιμο.




IMG_20181231_115414

IMG_20181231_115539
IMG_20181231_115544



Κάνουμε και 4-5 πολύ μικρές τρύπες με τη μύτη του μαχαιριού για να φεύγει ο αέρας, όλες όμως προς την περιφέρεια της πίτας και ποτέ στο κέντρο γιατί θα ξεφουσκώσει και θα χάσει το σχήμα της.




IMG_20181231_115624

IMG_20181231_120539




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.

 Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄ περίπου.




IMG_9411

IMG_9413

IMG_9416



Ετοιμάζουμε λίγο σιρόπι με ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης (αρκούν 50 γρ. από το καθένα) και μια κουταλιά κονιάκ ή ζεσταίνουμε στα μικροκύματα 3-4 κουταλιές μέλι με ελάχιστο νερό και κονιάκ.

Ξεφουρνίζουμε την πίτα και την αλείφουμε αμέσως για να γυαλίσει.




IMG_9414

IMG_9415

IMG_9418

IMG_9420

IMG_9422

IMG_9423



Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα πριν τη μεταφέρουμε σε πιατέλα για να την κόψουμε.

Στολίζουμε με το απαραίτητο στέμμα.




IMG_9426

IMG_9424



Σερβίρουμε κι ευχόμαστε για την καληχρονιά.




IMG_9425

IMG_9427






Βασιλιά της καρδιάς μου
κι απ’ το τατουάζ μου
εσύ με πονάς και με καις
πιο πολύ.