Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Καγιανάς με φέτα και σύγκλινο …

… Ο κύριος Δημήτρης, επίθετο δε μάθαμε ποτέ, δούλευε στην αντιπροσωπεία της SEAT πριν από δεκαπέντε χρόνια, όταν καταφέραμε επιτέλους να αγοράσουμε το πρώτο μας τετράπορτο αυτοκίνητο. Κομψότατος, ευγενέστατος και καλοφτιαγμένος, χωρίς γκρίζους κροτάφους και θεληματικό πηγούνι, παρόλα αυτά ένας γοητευτικός άντρας με αέρα και τρόπους. Τον βλέπαμε κάθε χρόνο που πηγαίναμε το αυτοκίνητο για σέρβις και λέγαμε δυο-τρεις κουβέντες.
Ύστερα ήρθε η κρίση, η αντιπροσωπεία έκλεισε, οι άνθρωποι σκορπίστηκαν.
Τον κύριο Δημήτρη τον ξαναείδαμε πέρυσι, στην καινούργια λαϊκή της περιοχής. Ήταν και πάλι πωλητής, σε πάγκο αυτή τη φορά. Το ίδιο ευγενικός και ευδιάθετος, το ίδιο γοητευτικός και χωρίς τα καλοραμμένα κουστούμια, πιο ηλιοκαμμένος από τη δουλειά στα μποστάνια και ευχαριστημένος στο νέο του πόστο. Ξανασυστηθήκαμε, μιλήσαμε και ξαναγίναμε πελάτες του. Δεν είχε ίχνος αμηχανίας ή βαρυγκώμιας. Έπεσε στη θάλασσα και κολύμπησε. Κι αντί για αμάξια με ισπανικά άλογα στη μηχανή, παινεύει τα λαχανικά και τα φρούτα του πάγκου του.
 Αν φορούσα καπέλο, θα του το έβγαζα. Χαίρομαι τους δυνατούς ανθρώπους, σχεδόν τους ζηλεύω.

Όπως ζήλεψα και τις ντομάτες απ’ τον κήπο τους. Γιατί ήταν κι αυτές αληθινές. Η καθεμιά με το σχήμα της, τη διαφορετική ωρίμανση, λίγο ατσούμπαλη και γι’ αυτό φυσική. Επιτέλους, μπορώ τώρα να φτιάξω τον παραδοσιακό λακωνικό ‘καγιανά’ …



Καγιανάς με φέτα και σύγκλινο



IMG_20180909_135336

IMG_20180913_140048



υλικά:
2 γινωμένες ντομάτες
3-4 αυγά
1 κομμάτι σύγκλινο
φέτα






Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Κόβουμε το σύγκλινο σε μικρούς κύβους.



IMG_20180909_132601
IMG_20180909_132609



Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τις ντομάτες. 

Μόλις πάρουν βράση τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σύγκλινο.  

Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας.



IMG_20180909_132412
IMG_20180909_132736
IMG_20180909_133404



Χτυπάμε τα αυγά και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. 

Ρίχνουμε πάνω στις ντομάτες τη φέτα κομμένη σε κύβους και περιχύνουμε με τα αυγά.



IMG_20180909_133732
IMG_20180909_133752
IMG_20180909_133845



Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά, γυρίζουμε με σπάτουλα για να ψηθεί και η άλλη. 

Ο καγιανάς πρέπει να είναι λίγο ζουμερός και όχι εντελώς στεγνός σαν ομελέτα.



IMG_20180909_134405
IMG_20180909_134403
IMG_20180909_134801



Σερβίρουμε αμέσως.




IMG_20180909_135222

IMG_20180909_135445

IMG_20180909_135328

IMG_20180909_135245

IMG_20180909_135340

IMG_20180909_135438





Επειδή έγινε ανάρπαστος, την επόμενη μέρα έφτιαξα ξανά καγιανά επιλέγοντας να ροδίσω πρώτα το σύγκλινο κι ύστερα να ρίξω τη ντομάτα. 

Πιο έντονη η γεύση, αδιόρατα πιο βαρύ το φαγητό.



IMG_20180913_132727
IMG_20180913_132918
IMG_20180913_133707
IMG_20180913_134112
IMG_20180913_134143
IMG_20180913_134209
IMG_20180913_134941
IMG_20180913_140025
IMG_20180913_140043
IMG_20180913_140048
IMG_20180913_140028
IMG_20180913_140101







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου