Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Μπράουνις με φράουλες …

… Μπορεί να βγήκε πέρυσι το Νοέμβριο αλλά εγώ τώρα τον είδα τον Πάντινγκτον τον Β΄. Και ξετρελλάθηκα. Τι ωραία ταινία, πόσοι πρωτοκλασσάτοι ηθοποιοί που δε σνομπάρουν κανένα είδος, τι υπέροχος κακός ο Χιου Γκραντ και πόσο σουρεάλ η κουζίνα της φυλακής.
Θα την ξαναδώ οπωσδήποτε να πάρω μια ακόμη δόση της γλυκιάς αίσθησης που αφήνει, γλυκιάς σαν τη μαρμελάδα του Πάντινγκτον, του Πάντινγκτον Μπράουν προς τιμήν του οποίου και σε ανταπόδοση θα φτιάξω ανοιξιάτικα …

 

Μπράουνις με φράουλες

 

SAM_7014

 

υλικά:
120 γρ. κουβερτούρα
80 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
60 ml νερό
125 γρ. κόκκινη φαρίνα
1/4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
(ή 125 γρ. αλεύρι με 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ)
70 γρ. ξασπρισμένα αμύγδαλα αλεσμένα
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο σε σκόνη
1 βανίλια

2 κουτ. σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος

80 γρ. φράουλες

 

Για τη σως φράουλας:
200 γρ. φράουλες
30 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού






Βάζουμε σε μπωλ το λιναρόσπορο και προσθέτουμε 6 κουταλιές σούπας ζεστό νερό. 

Ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να σταθεί για 10΄-15΄. 

Στο διάστημα αυτό ο λιναρόσπορος θα βγάλει μια κολλώδη ουσία και το μείγμα θα μεταβληθεί στο πιο γνωστό υποκατάστατο αυγού για όσους αποφεύγουν ή απορρίπτουν τα αυγά.

 

IMG_20180330_164849IMG_20180330_164930IMG_20180330_171036

 

Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τη μαργαρίνη και το νερό. 

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λυώσουν και να αναμειχθούν καλά. 

Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

 

IMG_20180330_165513IMG_20180330_165516IMG_20180330_170043

 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αρωματίζουμε με τη βανίλια και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.

 Ρίχνουμε το λιναρόσπορο και τις φράουλες και ανακατεύουμε.

 

IMG_20180330_170413IMG_20180330_171136IMG_20180330_171208

 

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κακάο, τα αλεσμένα αμύγδαλα και το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά. 

Όταν βαρύνει το μείγμα χρησιμοποιούμε σπάτουλα σιλικόνης.

 

IMG_20180330_170200IMG_20180330_171419IMG_20180330_171634

 

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι 20 εκ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-17- βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄ ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο του γλυκού.




IMG_20180330_171842IMG_20180330_172048IMG_20180330_172102IMG_20180330_175449

 

Αφήνουμε τα μπράουνις να κρυώσουν και τα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. 

Για πιο όμορφο αποτέλεσμα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

SAM_7010SAM_7011

 



Για τη συνοδευτική σως φράουλας πολτοποιούμε όλα τα υλικά της, σουρώνουμε προαιρετικά το μείγμα και γαρνίρουμε τα μπράουνις.

 

SAM_7015SAM_7016SAM_7017SAM_7019

 





Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ριζότο με μανιτάρια …

Oozy. Πώς λέμε ‘τώρα σκούζει η Τούλα’;
Τώρα oozy ο Jamie.
Ο
Όλιβερ ντε, που έχει μανία πάντα να βαφτίζει τις συνταγές του με εντυπωσιακά παραστατικά ονόματα. Και επίθετα. Διότι ‘oozy’ είναι αυτό που έχει υγρό, το ζουμερό, το χυμώδες κατά κάποιον τρόπο. Όπως ένα ιταλικό …


Ριζότο με μανιτάρια



ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
1-1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι
μια χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (ανάμεικτα)


1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
ζωμός κότας ή λαχανικών
μαϊντανός, θυμάρι

τριμμένη γραβιέρα
  βούτυρο ή μαργαρίνη




Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μπωλ και τα περιχύνουμε με ζεστό νερό. 

Τα αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον να επανυδατωθούν, τα βγάζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.




ΜΑΝΙΤΑΡΙΑΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι, αφού το πολτοποιήσουμε στο multi. 

Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι (περίπου 5΄).

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με τα φρέσκα κομμένα σε φετάκια. 

Τα σωτάρουμε μαζί, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο από το υγρό των αποξηραμένων μανιταριών και 2 κουτάλες ζωμό κότας (ή λαχανικών για τη νηστίσιμη εκδοχή).

Μόλις απορροφηθεί ρίχνουμε ξανά ζωμό, φροντίζοντας να τον διατηρούμε διαρκώς ζεστό. 

Συνεχίζουμε ρίχνοντας ζωμό κάθε φορά που απορροφάται από το ρύζι και ανακατεύοντας τακτικά για να βγαίνει το άμυλο του ρυζιού και να χυλώσει το ριζότο.

Μετά από 17΄-18΄ το ριζότο θα είναι σχεδόν έτοιμο. 

Το ρύζι θα έχει μαλακώσει αλλά θα κρατάει και λίγο στο δόντι.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ107_2274

 

Ρίχνουμε στο ριζότο 1 κουταλιά βούτυρο (ή μαργαρίνη για νηστίσιμο ριζότο) και τυρί της επιλογής μας - παρμεζάνα, γραβιέρα, ξηρή μυζήθρα. 

Ανακατεύουμε καλά να λυώσουν βούτυρο και τυρί, αρωματίζουμε με θυμάρι ή χρωματίζουμε με μαϊντανό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο να σταθεί για 2΄-3΄.

 

ΧΥΛΩΜΑΧΥΛΩΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

ΠΙΑΤΟ 2ΠΙΑΤΟ







Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Fish chowder …

… Εθνική εορτή σημαίνει και εθνικό φαγητό. Η 28η Οκτωβρίου έχει την ηρωική ελληνική φασολάδα, η 25η Μαρτίου έχει τον ηρωικό παστό μπακαλιάρο. Ή και τον κατεψυγμένο.
Τόσα χρόνια τον έχουμε μαγειρέψει με διάφορες συνταγές και σε διάφορες εκδοχές, όλες διαθέσιμες στο αλφαβητάριον, αλλά ποτέ μέχρι τώρα σε σούπα. Κι αφού ο βακαλέος είναι ξενομερίτης, ας είναι και η συνταγή του. 
Για  μια πλούσια βρεταννική chowder …



Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο και γαρίδες
Fish chowder



SAM_6973


υλικά:
4 λωρίδες μπέικον
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ. πατάτες
μια μικρή κονσέρβα καλαμπόκι (250 γρ.)
300 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο
2 δαφνόφυλλα
θυμάρι
1 λίτρο ζωμός κότας
150 ml κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)
200 γρ. γαρίδες






Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το μπέικον κομμένο σε κομμάτια. 

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε και τις πατάτες κομμένες σε κύβους και τα αφήνουμε να σωταριστούν μαζί για 3΄-4΄.



IMG_20180317_124353IMG_20180317_124919IMG_20180317_125002 



Στραγγίζουμε το καλαμπόκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. 

Ανακατεύουμε καλά και μετά από 3΄-4΄ προσθέτουμε το μπακαλιάρο.



IMG_20180317_125425IMG_20180317_125508IMG_20180317_125846 



Αρωματίζουμε με το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα και ρίχνουμε το ζωμό. 

Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και βράζουμε τη σούπα για 15΄  περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.



IMG_20180317_125934IMG_20180317_132002



Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες γαρίδες, αφαιρούμε τα κεφάλια, τα κελύφη, τις ουρές και τα πόδια και βγάζουμε το εντεράκι που διατρέχει το πάνω μέρος τους.

Ρίχνουμε τις γαρίδες και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για άλλα 5΄.

Αν θέλουμε πιο δεμένη τη σούπα μπορούμε να πατήσουμε λίγα από τα λαχανικά με το πρες πουρέ ή με πηρούνι κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα.




IMG_20180317_133004IMG_20180317_133043IMG_20180317_133051SAM_6933



Σερβίρουμε αμέσως.

Η αγγλική συνταγή προτείνει να βάλουμε 2-3 κράκερς στο πιάτο και να ρίξουμε από πάνω τη σούπα.

Τα αντικαταστήσαμε με λαδοπαξίμαδα τύπου Κυθήρων κι η σούπα έγινε ακόμη πιο χορταστική.



SAM_6936SAM_6937SAM_6942SAM_6939SAM_6941SAM_6973SAM_6944SAM_6946SAM_6948SAM_6974SAM_6949