… Αυτή τη φορά ακολούθησα την τακτική του Σκρουτζ και τα κατάφερα.
Έγινα πιο σκληρή κι απ’ τους πιο σκληρούς, πιο δυνατή απ’ τους πιο δυνατούς και πιο πονηρή απ’ τους πιο πονηρούς.
Τόσο καιρό κρατάω κάτω απ’ το προσκεφάλι μου αυτή τη συνταγή για γκρατέν, ήρθε η ώρα επιτέλους να σταματήσω να παριστάνω το Μεγαλέξαντρο και να τη φτιάξω …
Γκρατέν με πλεξούδες και λαχανάκια Βρυξελλών
υλικά:
300 γρ. πλεξούδες (Casarecce)
300 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
150 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά (καπνιστό)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά βούτυρο (εδώ με μυρωδικά)
5-6 φέτες καπνιστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα
60 γρ. μαργαρίνη
60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
μοσχοκάρυδο
τριμμένη γραβιέρα
Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από τα λαχανάκια και τα πλένουμε.
Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό μέχρι να τρυπιούνται.
Αν έχουμε ατμομάγειρα, είναι σαφώς προτιμότερος από την κατσαρόλα, πιο βολικός και πιο άοσμος.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα κόβουμε στη μέση αν είναι μικρά ή σε 4 κομμάτια αν είναι μεγαλύτερα.
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και 1 κουταλιά λάδι και ροδίζουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη.
Ρίχνουμε τα λαχανάκια και τα σωτάρουμε για 5΄.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το καπνιστό αλλαντικό και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄ ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανάκια.
Λυώνουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε 2΄-3΄.
Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια ρευστή και όχι πηχτή μπεσαμέλ.
Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και εμπλουτίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά 2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα στραγγίζουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανάκια.
Ανακατεύουμε καλά και τους ρίχνουμε τη μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε και το τριμμένο ημίσκληρο τυρί, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τα ζυμαρικά σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄.
Σκορπίζουμε μια χούφτα τριμμένη γραβιέρα ακόμη, βάζουμε το φούρνο στη λειτουργία του αέρα ή του γκριλ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5΄-10΄, ή μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα το φαγητό.
Δηλαδή να γίνει γκρατέν.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου