Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Γαλλικό γκρατέν με χόρτα και μύδια …

… Τα χόρτα που εμείς τα λέμε λάχανα, δεν κάνουν μόνο για πίτα ή μπατσαριά.
Μπορούν να μαγειρευτούν σκέτα, τσιγαριαστά όπως τα βλίτα, να συντροφέψουν το βακαλάο ή να συνδυαστούν με αυγά.
Μπορούν ακόμη να ανέλθουν κοινωνικώς με γαλλικά αλλά χωρίς πιάνο, σ’ ένα …



Γαλλικό γκρατέν με χόρτα και μύδια



IMG_20180104_142325



υλικά:
1 κιλό μύδια με το κέλυφος
ή 5οο γρ. ψίχα
600 γρ. χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, σέσκουλα, παζιά, πράσο, φρ. κρεμμυδάκι, μυρωδικά)
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
1 κλωναράκι σέλινο
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
60 γρ. τριμμένη γραβιέρα
ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
2 κουταλιές βούτυρο (εδώ αρωματικό)

 

 

Η γαλλική συνταγή γίνεται με ολόκληρα μύδια, τα οποία αχνίζουμε, αφού σωτάρουμε πρώτα κρεμμύδι και σέλινο, με το κρασί. Τα αφήνουμε 5΄ να ανοίξουν, τα βγάζουμε στην άκρη και κρατάμε, αφού το σουρώσουμε 200 ml από το ζουμί τους.
Επειδή ο Ταρνανάς πήγε στη μάνα του κι η Σουλτάνα στην Αγαθώ στα Ταταύλα, κι ο Βόσπορος δεν έβγαλε σήμερα ωραία μύδια για, παρέκαμψα το στάδιο αυτό και συμβιβάστηκα με μύδια ψίχα.




Πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το σέλινο και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά με τη 1 κουταλιά βούτυρο. 

Ρίχνουμε τα μύδια, το κρασί, λίγο θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

IMG_20180104_121527

IMG_20180104_121557
IMG_20180104_122414

 


Αφήνουμε τα μύδια να μαγειρευτούν για 5΄, τα βγάζουμε σε πιάτο και κρατάμε το ζουμί τους χώρια, αφού το στραγγίξουμε.

Πλένουμε και κόβουμε τα χόρτα.

 Λυώνουμε την άλλη κουταλιά βούτυρο και σωτάρουμε τα χόρτα μέχρι να πέσουν σε όγκο (περίπου 5΄). 

 Αλατοπιπερώνουμε  και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το περισσότερο ζουμί τους.



IMG_20180104_122845

IMG_20180104_123328



Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση μαζί με το ζωμό των μυδιών που κρατήσαμε στην άκρη.

Βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος τα χόρτα και σκορπίζουμε από πάνω τα μύδια.  

Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.



IMG_20180104_133718
IMG_20180104_133836

IMG_20180104_134308



Περνάμε το φαγητό από το φούρνο στις αντιστάσεις, το γκριλ ή τον αέρα, μέχρι να λυώσει το τυρί και να γκρατινάρει η επιφάνεια.




IMG_20180104_142318
IMG_20180104_142325



Σερβίρουμε αμέσως.



IMG_20180104_143757
IMG_20180104_143852

IMG_20180104_143911IMG_20180104_143856
IMG_20180104_143902
IMG_20180104_143915





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου