… Τα χόρτα που εμείς τα λέμε λάχανα, δεν κάνουν μόνο για πίτα ή μπατσαριά.
Μπορούν να μαγειρευτούν σκέτα, τσιγαριαστά όπως τα βλίτα, να συντροφέψουν το βακαλάο ή να συνδυαστούν με αυγά.
Μπορούν ακόμη να ανέλθουν κοινωνικώς με γαλλικά αλλά χωρίς πιάνο, σ’ ένα …
Γαλλικό γκρατέν με χόρτα και μύδια
υλικά:
1 κιλό μύδια με το κέλυφος
ή 5οο γρ. ψίχα
600 γρ. χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, σέσκουλα, παζιά, πράσο, φρ. κρεμμυδάκι, μυρωδικά)
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
1 κλωναράκι σέλινο
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
60 γρ. τριμμένη γραβιέρα
ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
2 κουταλιές βούτυρο (εδώ αρωματικό)
Η γαλλική συνταγή γίνεται με ολόκληρα μύδια, τα οποία αχνίζουμε, αφού σωτάρουμε πρώτα κρεμμύδι και σέλινο, με το κρασί. Τα αφήνουμε 5΄ να ανοίξουν, τα βγάζουμε στην άκρη και κρατάμε, αφού το σουρώσουμε 200 ml από το ζουμί τους.
Επειδή ο Ταρνανάς πήγε στη μάνα του κι η Σουλτάνα στην Αγαθώ στα Ταταύλα, κι ο Βόσπορος δεν έβγαλε σήμερα ωραία μύδια για, παρέκαμψα το στάδιο αυτό και συμβιβάστηκα με μύδια ψίχα.
Πολτοποιούμε στο multi το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το σέλινο και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά με τη 1 κουταλιά βούτυρο.
Ρίχνουμε τα μύδια, το κρασί, λίγο θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πλένουμε και κόβουμε τα χόρτα.
Λυώνουμε την άλλη κουταλιά βούτυρο και σωτάρουμε τα χόρτα μέχρι να πέσουν σε όγκο (περίπου 5΄).
Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το περισσότερο ζουμί τους.
Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση μαζί με το ζωμό των μυδιών που κρατήσαμε στην άκρη.
Βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος τα χόρτα και σκορπίζουμε από πάνω τα μύδια.
Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Περνάμε το φαγητό από το φούρνο στις αντιστάσεις, το γκριλ ή τον αέρα, μέχρι να λυώσει το τυρί και να γκρατινάρει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου