Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Αγριογούρουνο σε σάλτσα μπύρας …

pepe

… Ούτε εμένα μ’ αρέσει, Πέπε μου,

anasa


αλλά όσο και να κρατήσω την ανάσα μου δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Εδώ θα είναι και θα με περιμένει να το μαγειρέψω.
Να μην είμαι κι αχάριστη, νά ’ναι καλά οι άνθρωποι που μας έδωσαν ένα καλό κομμάτι αγριογούρουνο, αλλά εγώ προτιμώ να είναι καλά και το αγριογούρουνο και πιο ξένοιαστη εγώ.
Γιατί αυτά τα κυνηγοπεσκέσια, όσο ζηλευτά κι αν ακούγονται, είναι μπελαλίδικα για τη νοικοκυρά.
Καθάρισέ τα, μαρινάρισέ τα από το βράδυ ως το πρωί κι απ’ το πρωί ως το βράδυ κι ύστερα μαγείρεψέ τα με το στομάχι σφιγμένο μη και δε μαλακώσει, που όλοι περιμένουν με το πηρούνι στο χέρι να κάνεις το σίδερο βαμβάκι και το φα
ΐ  λουκούμι …


Αγριογούρουνο σε σάλτσα μπύρας


IMG_8639IMG_8635
IMG_8630IMG_8644



υλικά:
800 γρ. αγριογούρουνο
500 ml μπύρα σκούρα
3 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί
1,5 κουταλιά μέλι
1 καρότο
1 μπαστουνάκι σέλινο ή σέλερυ
1 κρεμμύδι
7-8 κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα

8-10 κρεμμυδάκια στιφάδου





Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το βάζουμε σε μεγάλο μπωλ. 

Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο κομμένα σε κομμάτια, το μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα. 




IMG_20171215_151512 
IMG_20171215_152223

 

Περιχύνουμε με το ξύδι και τη μπύρα και καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη φαγητού.

Αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί από 24-48 ώρες.




IMG_20171215_152430 
IMG_20171215_152511

 

Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. 

Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 4 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές, αφού πρώτα το αλευρώσουμε.

Διαλύουμε το μέλι σε 3-4 κουταλιές μαρινάδα και το ρίχνουμε στο κρέας.

 

IMG_20171217_081505 
IMG_20171217_081904



Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την υπόλοιπη μαρινάδα και αλατοπιπερώνουμε.

 

IMG_20171217_082309 
IMG_20171217_082317 
IMG_20171217_082731

 

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1,5-2 ώρες ανακατεύοντας πού και πού.

Ελέγχουμε πόσο μαλάκωσε το κρέας για να προσαρμόσουμε ανάλογα τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Μόλις περάσουν οι 2 ώρες ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου.

Συνεχίζουμε το βράσιμο με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά για άλλη 1 ώρα περίπου προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό.

 

IMG_20171217_111656
IMG_20171217_112407IMG_20171217_134819

 

Σερβίρουμε το αγριογούρουνο σκέτο ή το συνοδεύουμε με ένα σκέτο ρύζι μπασμάτι που περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα του φαγητού.



IMG_8629
 
IMG_8631 

IMG_8638 

IMG_8633

IMG_8640

IMG_8645

IMG_8643

IMG_8634

IMG_8641

IMG_8637

IMG_8642





Η συνταγή είναι εξαιρετική και η σάλτσα της θαυμάσια. Αν την ξαναφτιάξω -που θα την ξαναφτιάξω σίγουρα αλλά με χοιρινό και όχι αγριογούρουνο- θα αλευρώσω λιγότερο ή καθόλου το κρέας γιατί πιάνει κάτω κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και θέλει προσοχή και ανακάτεμα.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου