… Άντε kalέ, που δεν ξέρεις το kale. Έχει βουίξει ο τόπος με το νέο αγαπημένο υπερήρωα της διατροφής. Όχι ότι δεν το αξίζει βέβαια. Βαρύ το βιογραφικό του, αντικειμενικά τα προσόντα του και καταλαμβάνει επάξια την υπό πλήρωσιν θέση. Με όλες τας τιμάς αλλά όχι με αυτή την τιμή.
Γιατί το θαυματουργό kale δεν είναι παρά μια ποικιλία λαχανίδας, που μια χαρά ευδοκιμεί και στη χώρα μας. Και τη βρίσκουμε εύκολα αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τη μύτη μας χαμηλά.
Σήμερα το πρωί λοιπόν, βλέπω σε πάγκο λαϊκής για πρώτη φορά kale. Σε μεγάλα μπουκέτα και χρώματα δύο – βαθυπράσινον τε και ιώδες. Πόσο κάνει ερωτώ; 0,50 το κομμάτι μου απαντούν. Ορμώ ασυγκράτητη κι αρχίζω να γεμίζω σακούλες.
Τι είναι αυτό; ρωτά περαστική κυρία.
Λαχανίδα, απαντά η σεμνή γραία.
Α, απαντά η κυρία μισο-αδιάφορα, μισο-περιφρονητικά και αποχωρεί.
Και νά ’ξερες αγνή χωριατοπούλα μου. Αν έντυνες τη θαμπή λαχανίδα-Ντόναλντ με το μανδύα του kale-Φάντομ Ντακ, η ουρά στον πάγκο σου θα έφτανε μέχρι τη λίμνη.
Κι εσύ που προσπέρασες αλλά πληρώνεις 3,85 ευρώ για ένα σακουλάκι kale chips των 35 γρ., ευτυχώς δεν έμαθες ποτέ πόσο κάνουν στ' αλήθεια …
Τσιπς λαχανίδας στο φούρνο
Kale chips
υλικά:
μισό μπουκέτο λαχανίδας (5-6 μεγάλα φύλλα)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. ηλιέλαιο
σουσάμι (ωμή ή/και ψημμένο)
χοντρό αλάτι
Πλένουμε καλά τη λαχανίδα, πετάμε το σκληρό κοτσάνι και κρατάμε τα κατσαρά φύλλα.
Τα στραγγίζουμε στο περιστροφικό στραγγιστήρι της σαλάτας ή τα στεγνώνουμε και τα χωρίζουμε με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, έχοντας κατά νου ότι θα μαζέψουν αρκετά στο ψήσιμο.
Τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και σκορπίζουμε από πάνω τους το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του αέρα, για 5΄-10΄.
Στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμα, στεγνά, τραγανά και κριτσανιστά σε ένα μόλις πεντάλεπτο και χωρίς να χρειαστεί να τα γυρίσω καθόλου.
Σερβίρουμε αμέσως.
Ροκανίζονται σκέτα, συνοδεύουν φαγητό, γίνονται υγιεινό κι ελαφρύ κολατσιό και είναι επικίνδυνα εθιστικά.
Γίνονται εξίσου νόστιμα χωρίς καθόλου αλάτι και με ελάχιστη ή καθόλου λιπαρή ουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου