Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικο πατέ με μανιτάρια και κάστανα …

… Ποτέ-ποτέ πατέ.
Ή
έστω πότε-πότε. Μόνο τις γιορτές και μόνο σε μικρές ποσότητες γιατί τα υλικά τους είναι επιβαρυντικά - και στην τσέπη και στην υγεία. Πόσο μάλλον που συνδυάζονται με τα υπόλοιπα πλούσια φαγητά των γιορτών, με τα πολλά κρεατικά, τα τυριά, τα ποτά και τα γλυκά.
Ευτυχώς όμως οι καιροί αλλάζουν κι αφήνοντας ήσυχες τις χήνες και το συκώτι τους, αγνοώντας πανσέτες, μπέικον κι άλλα επανωφόρια των πατέ, μπορούμε χωρίς τύψεις να πέσουμε με τα μούτρα σ’ ένα …

 

Χριστουγεννιάτικο πατέ με μανιτάρια και κάστανα

 
SAM_4720

SAM_471614_thumb



υλικά:
400 γρ. μανιτάρια
200 γρ. κάστανα βρασμένα
150 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 τούφα μαϊντανός
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι







Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε μαζί σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή 2 κουταλιές λάδι.

 

 

SAM_4675 SAM_4677

 

Τα σωτάρουμε για 10΄-15΄ σε δυνατή φωτιά, να βγάλουν τα υγρά τους, να μαγειρευτούν και να στεγνώσουν. 

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

 

SAM_4680SAM_4681

 

Βάζουμε τα μανιτάρια στο multi ή στο blender και τα πολτοποιούμε.

 

SAM_4683SAM_4686

 

Προσθέτουμε τα κάστανα κομμένα σε κομμάτια και πολτοποιούμε ξανά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

 

SAM_4687SAM_4706

 

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο πατέ.

Το βάζουμε σε μπωλ, ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

 

SAM_4708SAM_4710

 

Σερβίρουμε με κράκερς, κριτσίνια ή παξιμάδια.

 

SAM_4714SAM_4721SAM_4717SAM_4719







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου