… Ποτέ-ποτέ πατέ.
Ή έστω πότε-πότε. Μόνο τις γιορτές και μόνο σε μικρές ποσότητες γιατί τα υλικά τους είναι επιβαρυντικά - και στην τσέπη και στην υγεία. Πόσο μάλλον που συνδυάζονται με τα υπόλοιπα πλούσια φαγητά των γιορτών, με τα πολλά κρεατικά, τα τυριά, τα ποτά και τα γλυκά.
Ευτυχώς όμως οι καιροί αλλάζουν κι αφήνοντας ήσυχες τις χήνες και το συκώτι τους, αγνοώντας πανσέτες, μπέικον κι άλλα επανωφόρια των πατέ, μπορούμε χωρίς τύψεις να πέσουμε με τα μούτρα σ’ ένα …
Χριστουγεννιάτικο πατέ με μανιτάρια και κάστανα
υλικά:
400 γρ. μανιτάρια
200 γρ. κάστανα βρασμένα
150 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 τούφα μαϊντανός
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε μαζί σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή 2 κουταλιές λάδι.
Τα σωτάρουμε για 10΄-15΄ σε δυνατή φωτιά, να βγάλουν τα υγρά τους, να μαγειρευτούν και να στεγνώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Βάζουμε τα μανιτάρια στο multi ή στο blender και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τα κάστανα κομμένα σε κομμάτια και πολτοποιούμε ξανά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο πατέ.
Το βάζουμε σε μπωλ, ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Σερβίρουμε με κράκερς, κριτσίνια ή παξιμάδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου