… Δέντρον εί– χάι, χάι, μωρ’ Βεργινάδα,
δέντρον εί-, μωρέ είχα στην αυλή μου.
Όχι για παρηγοριά δική μου μια και δεν είναι δική μου ούτε η αυλή ούτε ο δέντρος.
Πάμε πάλι. Δέντρον είχα στην κουζίνα. Κι όχι οποιοδήποτε δέντρο. Αλλά ένα Ωέλατο, ωέλατο, που σε όλους πολύ αρέσει …
Χριστουγεννιάτικο δέντρο από σφολιάτα
υλικά:
2 φύλλα σφολιάτας
πραλίνα φουντουκιού
1 αυγό
ζάχαρη άχνη
πολύχρωμα κουφετάκια
Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη και το καλύπτουμε με πραλίνα.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε το πρώτο πιέζοντας ελαφρά.
Σχηματίζουμε με μαχαίρι ένα τρίγωνο κι ένα μικρό παραλληλόγραμμο στη βάση του χαράζοντας τη σφολιάτα κι ύστερα την κόβουμε.
Κόβουμε συμμετρικές λωρίδες και στις δύο πλευρές του δέντρου, αφήνοντας ανέπαφο τον κορμό σε όλο το μήκος του και σχηματίζοντας όλο και μικρότερες λωρίδες πηγαίνοντας προς την κορυφή.
Στρίβουμε κάθε λωρίδα 3 φορές αν είναι μεγάλη, 2 φορές αν είναι μεσαία και 1 φορά αν είναι μικρή.
Αλείφουμε το δέντρο με αυγό και κόβουμε από τη σφολιάτα που περίσσεψε ένα αστέρι για την κορυφή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄.
Χιονίζουμε το έλατο με ζάχαρη άχνη και το στολίζουμε, αν θέλουμε, με πολύχρωμα κουφετάκια.
Με τα κομμάτια της σφολιάτας που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε στριφτάρια ή να κόψουμε χριστουγεννιάτικα σχέδια με κουπ-πατ. Αν μάλιστα ξεχαστούμε, όπως εγώ, και δεν τα τρυπήσουμε, θα αποκτήσουμε τρισδιάστατα έλατα και ανθρωπάκια ωραίγια και φωσκουτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου