… Το κλείσιμο είναι σημαντικό. Είτε πρόκειται για το κλείσιμο μιας σημαντικής συμφωνίας είτε για το κλείσιμο της πόρτας του ψυγείου, που μπορεί να είναι και πιο σημαντικό.
Γιατί αν δεν προσέξεις και την αφήσεις λίγο ανοιχτή καληώρα, θα βρεις το πρωί έναν υδροβιότοπο στην κουζίνα σου. Λιμνούλες, νερά που κυλούν, ρυάκια που κελαρύζουν κι ευτυχώς που τα παράθυρα ήταν κλειστά και δεν ήρθαν αγριόπαπιες και σταχτοτσικνιάδες. Λίγο ακόμη και θα μπαίναμε δόξη και τιμή στο δίκτυο Natura ως προστατευόμενος υγρότοπος.
Γι’ αυτό σου λέω, το κλείσιμο θέλει προσοχή. Και στις πόρτες και στα πιτάκια …
Πιτάκια με κιμά ή καβουρμά
υλικά:
300 γρ. κιμάς ή καβουρμάς
1 κρεμμύδι
1 καρότο
κύμινο
1 φύλλο ζύμη κουρού
1 αυγό
παπαρουνόσπορος, σουσάμι
Ροδίζουμε σε 1-2 κουταλιές λάδι και μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και προσθέτουμε το καρότο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη.
Τα σωτάρουμε μαζί για λίγο, ρίχνουμε τον κιμά (ή τον καβουρμά), αλατοπίπερο και κύμινο και συνεχίζουμε για άλλα 10΄-15΄, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, να γίνει σπυρωτός και να χάσει τα υγρά του.
Γι’ αυτή τη λιτή συνταγή προτιμώ τον καβουρμά, που έχει συνήθως ποικιλία κομματιών κρέατος, λίγο λίπος και μπαχαρικά που δίνουν περισσότερη νοστιμιά. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και ψιλοκομμένο κρέας που μας περίσσεψε. Στα υπ’ όψιν για το Πάσχα που συνήθως περισσεύει αρνί .
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
Ανοίγουμε το φύλλο κουρού και κόβουμε με κουπ-πατ ή πιατάκι τσαγιού 4 δίσκους. Το δικό μου φύλλο έφτασε για 3 ομοιόμορφους δίσκους και συναρμολόγησα έναν τέταρτο με τα κουρελάκια που περίσσεψαν.
Μοιράζουμε τη γέμιση στα τέσσερα κομμάτια της ζύμης.
Για να κλείσουμε τα πιτάκια, ανασηκώνουμε τις άκρες προς το κέντρο, τις ενώνουμε και τις κλείνουμε φτιάχνοντας ένα κορδονάκι με τα δάχτυλά μας.
Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αλείφουμε τα πιτάκια με αυγό και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35΄- 40΄.
Σερβίρουμε τα πιτάκια αμέσως, ζεστά και κριτσανιστά.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου