… Μπορεί η καλή νοικοκυρά να είναι και δούλα και κυρά, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι και κορόιδο. Κι αν μπορεί να εκμεταλλευτεί την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας προς όφελός της, δε βλέπω γιατί να μην το κάνει.
Κι αν μπορεί να φτιάξει τη ζύμη για τη λαγάνα της Καθαροδευτέρας στον αρτοπαρασκευαστή, δε βλέπω γιατί να σηκωθεί αχάραγα να πιάσει τα προζύμια. Πόσο μάλλον που ο αρτοπαρασκευαστής προγραμματίζεται αποβραδίς και μπορεί, ξυπνώντας το πρωί, να βρει τη ζύμη να την περιμένει έτοιμη και φουσκωμένη από υπερηφάνεια.
Σε μένα τα λέω για να τ’ ακούω εγώ. Που ένιωθα κι ενοχές γιατί διάλεξα τον εύκολο δρόμο φέτος, τρομάρα μου …
Λαγάνα στον αρτοπαρασκευαστή
υλικά:
600 γρ. αλεύρι (εδώ σκληρό, για ζυμωτά)
320 ml νερό
2 κουταλιές λάδι
1,5 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος
Βάζουμε όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή και τον προγραμματίζουμε να φτιάξει μόνο τη ζύμη, χωρίς να την ψήσει.
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε και με το χέρι μέχρι να μην κολλάει και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε κομμάτι ζύμης πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να πάρει σχήμα οβάλ και να φτάσει στο όριο του ταψιού.
Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σκεπάζουμε το ταψί με τις λαγάνες με κουβερτούλα φλις και το αφήνουμε για 20΄ πάνω στα (σβηστά) μάτια της κουζίνας, για να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα του φούρνου για ένα ακόμη φούσκωμα της ζύμης.
Μετά τα 20΄ κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια κάθε λαγάνας, δημιουργώντας μικρά βαθουλώματα.
Ψεκάζουμε πολλές φορές κάθε λαγάνα και πασπαλίζουμε με σουσάμι (ωμό ή ψημμένο και μαυροσούσαμο).
Ψήνουμε για 20΄περίπου, ανάλογα με το πάχος της λαγάνας και τη δύναμη του φούρνου.
Απολαμβάνουμε.
Ανάλαφρη η λαγάνα μας, ούτε που μας βάρυνε καθόλου. Παραλίγο να μας πάρει ο αέρας …
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου