… Σούβλες και λαδόκολλες. Ιδού τα εμβλήματα που θα αποτελούσαν το θυρεό της Τσικνοπέμπτης, αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια λαϊκή πανήγυρις θα χρειαζόταν θυρεό.
Δυο σούβλες, σταυρωτά ή εραλδικά τοποθετημένες – δίκην λεόντων στην Πύλη των Μυκηνών- και στη μέση ένα μεγάλο ρολό λαδόκολλα, ύμνος στο σωτήριο χαρτί που έσωσε τα απανταχού τραπεζομάντηλα από λαδιές και αντιαισθητικούς λεκέδες που δεν καθαρίζουν πια με τίποτε.
Μ’ αυτά τα όπλα αρματώθηκαν απ’ το πρωί ψησταριές, ταβέρνες και μεζεδάδικα ανά τη χώρα. Και με βουνά από κάρβουνα που θα έφταναν να κινήσουν το Μουντζούρη για 1 βδομάδα αλλά μετά βίας θα φτάσουν για τα κοντοσούβλια της σημερινής μέρας.
Μ’ αυτά αρματώθηκα κι εγώ η ταπεινή, σε μια πιο ταπεινή και μίνιμαλ εκδοχή τους. Για την ακρίβεια, πήρα δυο καλαμάκια μπαμπού για σουβλάκια και μια φτωχή και μόνη λαδόκολλα. Το φαγητό που έφτιαξα όμως δεν ήταν καθόλου ταπεινό …
Φιλέτο κοτόπουλου πανέ γεμιστό με τυρί και λιαστή ντομάτα
υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου
φέτα/ανθότυρο/τυρί cottage
λιαστές ντομάτες (στο λάδι)
4 φέτες καπνιστή γαλοπούλα (ή άλλο αλλαντικό)
ασπράδι από 2 αυγά
τριμμένη φρυγανιά
2 καλαμάκια μπαμπού
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο κοτόπουλου ή να αγοράσουμε ένα στήθος και να ζητήσουμε να μας το φιλετάρουν (κρατάμε το κόκκαλο για να φτιάξουμε μια δυναμωτική κοτόσουπα).
Έχουμε 2 φιλέτα τα οποία χτυπάμε με το μπάτη για να ανοίξουν και τα αλατοπιπερώνουμε.
Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε συνδυασμό λευκών τυριών της αρεσκείας μας. Εδώ βάλαμε φέτα σε ίση ποσότητα με τυρί cottage. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τις λιαστές ντομάτες και τις ανακατεύουμε με τα τυριά.
Απλώνουμε κάθε φιλέτο και βάζουμε επάνω του 2 φέτες γαλοπούλα. Στη μέση βάζουμε τη μισή ποσότητα του μείγματος των τυριών.
Τυλίγουμε το φιλέτο ρολό. Βρέχουμε τα σουβλάκια για να μην καούν στο ψήσιμο και στερεώνουμε κάθε ρολό με 2 μισά σουβλάκια.
Για το πανάρισμα, χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια και περνάμε τα φιλέτα πρώτα από το ασπράδι και μετά από τη φρυγανιά.
Πιέζουμε ελαφρά για να καλυφθούν απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, την οποία έχουμε λαδώσει ελαφρά.
Ραντίζουμε τα ρολά με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35΄ περίπου. Στα μισά του ψησίματος μπορούμε να γυρίσουμε μια φορά τα φιλέτα, για να εξασφαλίσουμε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
Μπορούμε επίσης, αν θέλουμε μια πιο τραγανή κρούστα, να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία του αέρα στο τέλος τους ψησίματος.
Αφήνουμε τα ρολά να σταθούν για 5΄ και τα κόβουμε σε χορταστικές φέτες.
Σερβίρουμε, εδώ με την αγαπημένη μας πατατοσαλάτα.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου