… Και τώρα τι έχεις να πεις;
Αλήθεια τι έχεις να πεις;
Που νόμιζες πως δε θα φτάσει
κι αυτή η φαμελιά θα πεινάσει.
Που πίστευες ότι μπορεί
τόση λαγάνα να φαγωθεί.
Και τώρα που είδες
πως μόνον ακρίδες
θα άντεχαν τόσο φαΐ.
Και τώρα τι έχεις να πεις;
Ναι, και τώρα τι έχεις να πεις;
Δε μιλάς, ε; Επειδή δεν έχεις τι να απαντήσεις ή επειδή ακόμα παλεύεις να χωνέψεις τη λαγάνα που έφαγες χτες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό αλλά περίσσεψε να φαν σαράντα βλάχοι, που λέμε και στα μέρη μου;
Ας είναι. Είχες καλή πρόθεση, άσχετα αν γεμίσαμε λαγάνα που ολοταχώς μπαγιατεύει. Όμως θα την ξανανιώσω, θα τη μεταμορφώσω, κι απόψε θα φάτε …
Μπρουσκέτες με τη λαγάνα που περίσσεψε
υλικά:
λαγάνα που περίσσεψε
πελτές ντομάτας
ζαμπόν, έμμενταλ
ρικότα, μοτσαρέλα
φέτα, ελιές
λιαστή ντομάτα
ελαιόλαδο, ρίγανη
Ανοίγουμε τη λαγάνα στη μέση και ραντίζουμε κάθε κομμάτι με ελαιόλαδο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι από λιαστές ντομάτες που είναι αρωματικό ή, αν μας αρέσει το σκορδόψωμο, να τρίψουμε κάθε κομμάτι με μια σκελίδα σκόρδο.
Απλώνουμε στα μισά κομμάτια πελτέ ντομάτας και αφήνουμε τα υπόλοιπα σκέτα. Τα πασπαλίζουμε όλα με ρίγανη και κάνουμε τους συνδυασμούς υλικών που προτιμάμε.
Μια φέτα έμμενταλ και μια φέτα ζαμπόν, πελτές με φέτα και ρίγανη, ρικότα με λιαστή ντομάτα ή λιαστή ντομάτα με μοτσαρέλα. Ελάχιστες ποσότητες, ίσα για να συνοδεύσουν τη λαγάνα, η γεύση της οποίας πρέπει να αναδεικνύεται και να κυριαρχεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου και στη λειτουργία του αέρα, για 8΄-10΄, ίσα -ίσα να ζωντανέψει η λαγάνα και να λυώσουν τα τυριά.
Τρώμε αμέσως.
.