… Σούπα και στο ξαναλέω. Κάνεις μεγάλο λάθος που σνομπάρεις τις σούπες. Η σούπα είναι βάλσαμο χειμώνα-καλοκαίρι. Θρεπτική, νόστιμη, χορταστική, προετοιμάζει ή στρώνει το στομάχι, ζεσταίνει ολόκληρο τον οργανισμό τώρα στα μεγάλα κρύα, φέρνει ευεξία από την πρώτη κιόλας κουταλιά.
Γι’ αυτό σου λέω. Θα είσαι μεγάλος κολοκύθας αν δε φας …
Σούπα γιορτινή με κολοκύθα και κάστανα
υλικά:
1 μέτρια πορτοκαλί κολοκύθα
200 γρ. κάστανα (εδώ προβρασμένα)
1 κρεμμύδι
100-150 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
ζωμός κότας
αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε για 5΄ με νερό, να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5΄.
Παράλληλα καθαρίζουμε την κολοκύθα, πετάμε τους σπόρους και τις ίνες και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 500 γρ. ψίχα κολοκύθας.
Ρίχνουμε την κολοκύθα και τη σωτάρουμε 3΄-4΄ μαζί με το κρεμμύδι. Κρατάμε στην άκρη 5-6 κάστανα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα.
Τα φέρνουμε 2-3 γύρες όλα μαζί και προσθέτουμε ζωμό μέχρι να τα σκεπάσει.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και νοστιμίζουμε με λίγο πιπέρι. Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.
Ρίχνουμε την ποσότητα κρέμας γάλακτος που θέλουμε, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τη σούπα να πάρει 2-3 βράσεις.
Σερβίρουμε τη σούπα βάζοντας σε κάθε πιάτο λίγα από τα κάστανα που κρατήσαμε, ψιλοκομμένο φύλλο από φρέσκο κρεμμυδάκι, καπνιστή πάπρικα και λίγο λάδι.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου