… Η κόρη μου αγαπάει πολύ τα φυστίκια Αιγίνης. Εγώ αγαπάω πολύ την κόρη μου. Οπότε;
Τάρτα με ρικότα και φυστίκι Αιγίνης
υλικά:
Για τη ζύμη:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
80 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. αμύγδαλα
10 γρ. κακάο σκόνη
1 κροκάδι
μισό κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
200 γρ. ρικότα (ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα)
140 γρ. ζάχαρη
90 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ωμά και ανάλατα)
50 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ)
2 αυγά
Για το γλάσσο:
35 γρ. λευκή σοκολάτα
15 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ)
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αμύγδαλα με το φλούδι τους ή να τα ξασπρίσουμε, μουλιάζοντάς τα πρώτα σε καυτό νερό και στεγνώνοντάς τα καλά. Σε κάθε περίπτωση τα περνάμε από τα μικροκύματα να καβουρντιστούν ελαφρά και να μυρίσουν όμορφα τα έλαιά τους. Ύστερα τα τρίβουμε στο multi.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο. Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια, το ρίχνουμε στο μπωλ, και αρχίζουμε να δουλεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε το κροκάδι και συνεχίζουμε πρώτα να δουλεύουμε με τα δάχτυλα και ύστερα να ζυμώνουμε. Στην αρχή φαίνεται ότι το κροκάδι είναι πολύ λίγο για να δέσει τα στερεά υλικά, σιγά-σιγά όμως το μείγμα μετατρέπεται σε ζύμη.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση χτυπάμε τη ρικότα με τη ζάχαρη να αφρατέψει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
Προσθέτουμε το φυστίκι Αιγίνης ψιλοτριμμένο και την κρέμα γάλακτος.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα με αντικολλητικό χαρτί ή βουτυρωμένη.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση και στρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30΄. Γυρίζουμε το διακόπτη του φούρνου ώστε να ψήνει μόνο από κάτω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 7΄.
Για να φτιάξουμε το γλάσσο ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε το γλάσσο ελάχιστα να σφίξει και φτιάχνουμε παράλληλες γραμμές στην επιφάνεια της τάρτας.
Για πιο ωραίο αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη γύρω-γύρω τη ζύμη της τάρτας.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου