… Οι Απάκιδες δεν είναι των Αθηνών, εκείνοι ήταν οι Απάχηδες που έκανε οπερέτα ο Νίκος Χατζηαποστόλου.
Απάκιδες βάφτισα εγώ όσους αγαπάνε και πολυτρώνε το απάκι. Αυτό το λαχταριστό κρητικό καπνιστό κρέας που μαρινάρεται,καπνίζεται με αρωματικά βότανα, νοστιμίζεται με μπαχαρικά και μυρωδικά κι αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όπου τρυπώνει …
Μανιταροτηγανιά με απάκι
υλικά:
600 γρ. μανιτάρια (λευκά, καφέ, πορτομπέλο)
200 γρ. απάκι (ή σύγκλινο ή λουκάνικα)
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μισή καυτερή πιπεριά ή μείγμα τσίλι ή καυτερό μπούκοβο
πάπρικα
1/3 κούπας άσπρο κρασί ή μπύρα
1 κουταλιά αρωματικό βούτυρο
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε 4 ή 6 κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε φαρδύ τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και το βούτυρο και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε να σωταριστούν σε δυνατή φωτιά για 5΄και τα ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι, ώστε να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά, κομμένα σε φετάκια, και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το απάκι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με την πάπρικα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα και σερβίρουμε την τηγανιά, πασπαλισμένη με ρίγανη ή θυμάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου