… Ζαλίζομαι, ζαλίζομαι κι ας μη σε συλλογίζομαι. Όλα γύρω μου γυρίζουν, με πρώτο το κεφάλι μου. Τα πράγματα φεύγουν ή εσύ; με ρώτησε η γιατρός. Όλα γιατρίνα μας, κι αυτά κι εκείνα. Άλλο για Χίο τράβηξε κι άλλο για Μυτιλήνη.
Ίλιγγο θέσεως μου τον είπανε. Μάλλον για δίνη μου μοιάζει περισσότερο. Μια περιδίνηση, σαν αυτή στην οποία βρισκόμαστε όλοι. Εσύ, εγώ, το νόμισμα, η χώρα, η Ευρώπη, ο πλανήτης.
Ή μήπως είναι ένας στροβιλισμός; Όπως στο ξέφρενο τελευταίο κουπλέ του Vals a mille temps του Brel, όπως στους ουρανούς-έναστρους και μη- του Βαν Γκογκ, όπως στην επιφάνεια του κέικ μου …
Κέικ με “στροβίλους” από φρούτα του δάσους
υλικά:
115 γρ. μαργαρίνη/βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα μαύρα/κόκκινα μούρα ή φρούτα του δάσους
1 1/4 κούπας ζάχαρη
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. τσαγιού αλάτι
1/4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
1/2 κούπα ξυνόγαλο
2 βανίλιες
Επιπλέον: 2 κουταλιές ζάχαρη
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φρούτα, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσουν και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τις 2 κουταλιές ζάχαρη.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα (περίπου 5΄). Προσθέτουμε τις βανίλιες και τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το δεύτερο.
Χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, εναλλάξ με το ξυνόγαλο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να κάνει τις χαρακτηριστικές γραμμές στην επιφάνειά της.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε τη μισή ζύμη. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μισό πουρέ από τα βατόμουρα.
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα βατόμουρα.
Μ’ ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι ή με πλαστικό καλαμάκι, ανακατεύουμε τα δύο μείγματα, δημιουργώντας δίνες και στροβίλους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου. Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 30΄.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου