Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Μπανανόψωμο χωρίς γλουτένη …

… Free, free gluten free.
Day-o, day-o …
Πήγα στη λαϊκή, πήρα 3 μπανάάάνες,
μόλις βρήκα αυτή τη συ-ντα-γή.
Κάτι μου λέει πως θα πετύχει, θα δέσουν τα υλικά, θα φουσκώσει και θα προσθέσει μια ακόμη νόστιμη εκδοχή στο περιορισμένο συμπανάκι μου …


Μπανανόψωμο χωρίς γλουτένη 
Natural Banana Bread



ΣΕ ΦΕΤΕΣ


υλικά:
3 μπανάνες
1 μέτριο καρότο
2 αυγά ή υποκατάστατό τους*
1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα αλεύρι χωρίς γλουτένη (ή φαγόπυρου)
1/2 κούπα ρυζάλευρο
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. κανέλλα
2 βανίλιες
1/4 κούπας καρύδια ψιλοτριμμένα




* Για να φτιάξουμε το υποκατάστατο αυγού, χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά λιναρόσπορο και 3 κουταλιές ζεστό νερό, για κάθε αυγό της συνταγής. Εδώ θα βάλουμε 2 κουταλιές λιναρόσπορο να μουλιάσουν σε 6 κουταλιές ζεστό νερό για 10΄-15΄ και ύστερα, όπως είναι, θα περάσουμε το μείγμα από το μπλέντερ.



Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπωλ τα αυγά, ή το υποκατάστατό τους, με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το καρότο. Πατάμε τις μπανάνες με πηρούνι και τις προσθέτουμε κι αυτές.



ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ



Ρίχνουμε το αλεύρι, το ρυζάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλλα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Τελευταία προσθέτουμε τα καρύδια.


ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

 ΖΥΜΗ



Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τηνεπιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη μεσαία σχάρα, για 45΄.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΟ



Αφήνουμε το μπανανόψωμο να σταθεί για 10΄ και το ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε.


ΛΟΞΟ


ΦΕΤΟΥΛΕΣ


ΑΝΩΘΕΝ



Σημείωση 1η: Ενώ οι συνταγές που περιέχουν αλεύρι δεν γίνονται αυτόματα επιτυχημένες συνταγές χωρίς γλουτένη με το να αντικαταστήσουμε απλά το αλεύρι τους, οι συνταγές χωρίς γλουτένη ‘δουλεύουν’ ωραιότατα αντίστροφα. Χρησιμοποιώντας ένα απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έχετε ένα αφράτο και γευστικότατο μπανανόψωμο.


Σημείωση 2η: Ενώ η κατάψυξη συχνά φέρεται σκληρά στα μαγειρεμένα φαγητά, στα γλυκά χωρίς γλουτένη κάνει θαύματα. Βάζουμε το μισό μπανανόψωμο ή άλλο κέικ μας στην κατάψυξη, το αποψύχουμε στη συντήρηση και αποδεικνύεται πως είναι πιο αφράτο και μαλακό απ’ όταν το πρωτοφτιάξαμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου