Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Κοτοσαλάτα με μαγιονέζα …

… Σαλάτα έχουν γίνει όλοι κι όλα. Άνθρωποι χωρίς ορθή κι ανάποδη, με δεκάδες πρόσωπα και κουστούμια που τ’ αλλάζουν τρις ημερησίως, σαν αντιβίωση ένα πράμα. Κοιμούνται αριστεροί, ξυπνάνε δεξιοί, κοιμούνται τεχνοκράτες, ξυπνάν επαναστάτες.
Το σύνθημά τους είναι ένα: Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω, εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θά ’ρθεις, άσπρος σκύλος μαύρος σκύλος, ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει, έχω και φυστίκι Αιγίνης παίζω και μονά ζυγά.
Μια σαλάτα όλοι κι όλα και μάλιστα σαλάτα με υλικά ετερόκλητα, αταίριαστα και συχνά, κακής ποιότητας.
Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την εξαιρετική μου …


Κοτοσαλάτα με μαγιονέζα


ΧΙΟΝΑΤΗ


υλικά:
1 στήθος από μεγάλο κοτόπουλο
2 μέτρια καρότα
1 κρεμμύδι

1 κλαράκι σέλινο (μόνο το κοτσάνι)
1 μικρό κρεμμύδι
μαγιονέζα
αλάτι, πιπέρι, λίγο άσπρο ξύδι

προαιρετικά: 1-2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι





Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε να βράσει σε κατσαρόλα μισογεμάτη με νερό, μαζί με τα καρότα και το κρεμμύδι. 

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κοτόπουλο. 

Το βγάζουμε σε πιάτο, αφαιρούμε το δέρμα και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Βγάζουμε και τα καρότα, αλλά όχι το βρασμένο κρεμμύδι.



ΒΡΑΣΙΜΟ ΑΡΧΗ
ΒΡΑΣΜΕΝΟΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ 



Ανοίγει παρένθεση:
(
Μέχρι να κρυώσει το κοτόπουλο, και για να αξιοποιήσουμε το ζωμό του, φτιάχνουμε μια γρήγορη κοτόσουπα. Πατάμε με πηρούνι το κρεμμύδι μέσα στο ζωμό και ρίχνουμε μια χούφτα μικρό ζυμαρικό (πεπονάκι, αστεράκι, φιδέ) ή λίγο ρύζι για σούπα.
Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για όσο χρόνο προστάζει η συσκευασία.
Φτιάχνουμε
αυγολέμονο και αυγοκόβουμε τη σούπα.
Τρώγεται καυτή, με μπόλικο πιπέρι.



ΑΣΤΕΡΑΚΙ
ΜΠΩΛ


Κλείνει η παρένθεση).


Τώρα που έχει κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή ψαλίδι. 

Κόβουμε σε κυβάκια και τα βρασμένα καρότα. 

Τρίβουμε στον τρίφτη ή στο multi το μικρό κρεμμύδι και το σέλινο και τα ρίχνουμε κι αυτά στο κοτόπουλο.



ΨΙΛΟΚΟΒΩ
ΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. 

Προσθέτουμε μαγιονέζα (και γιαούρτι αν θέλουμε), ξύδι, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. 

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε απαλά το μείγμα με το κουτάλι, ώστε να σπάσουν οι ίνες του κοτόπουλου και η σαλάτα να γίνει πιο λεία και κρεμώδης.



ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΑΝΑΜΙΞΗΔΟΥΛΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ 



Αφήνουμε την κοτοσαλάτα στο ψυγείο να δέσει και να δροσερέψει. 

Σερβίρουμε, προαιρετικά με κουμπάκια κάππαρης.



ΕΤΟΙΜΗ ΑΝΩΘΕΝ
ΚΟΝΤΙΝΟ
ΠΛΑΪ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου