Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Φτερούγες κοτόπουλου με χυλοπίτες στο φούρνο …

Το κορίτσι πρέπει να τρώει τη φτερούγα απ’ το κοτόπουλο, λένε στην Ήπειρο. Για να εξασφαλίσουν, προμηθεύοντάς της φτερά έστω και από κότα ότι θα φύγει, θα πετάξει απ’ το σπίτι και δε θα μείνει στο ράφι – κι ένα παραπάνω στόμα για τάισμα στο πατρικό, λέω εγώ.
Απόρροια της ανάγκης ή ύπουλη και καταχθόνια μεθόδευση για να ξεφορτώνονται το κομμάτι του πουλερικού που ήταν μόνο δέρμα και κόκκαλα;
Σαν το άλλο κόλπο, να τρως τη γωνία του ψωμιού για να σ’ αγαπάει η πεθερά σου,  που θα τρώει την αφράτη μέση του καρβελιού λέω εγώ. Και είναι η αγάπη της πεθεράς κίνητρο αρκετό για να σε κάνει να τρως τα ξεροκόμματα μια ζωή; Παλιότερα που η νύφη βρισκόταν στην απόλυτη εξουσία της, μάλλον ναι. Διότι ως γνωστόν ξεχνάει η σκύλα η πεθερά πως ήταν νύφη μια φορά.
Πάντως οι φτερούγες, για να επιστρέψω στο αρχικό μου θέμα, είναι μάλλον παρεξηγημένες και άδικα απαξιώνονταν και περιφρονούνταν τόσα χρόνια. Κορόιδα είναι οι Κινέζοι που φτιάχνουν μ’ αυτές μια από τις πιο περιζήτητες λιχουδιές τους αφαιρώντας με μαεστρία το κόκαλο; Αν και πλέον όλο και περισσότεροι αγοράζουν και μαγειρεύουν φτερούγες. Είναι πολύ οικονομικές και πολύ νόστιμες.
Κι επειδή έχουν κυρίως κόκκαλο, δέρμα και λιπάκι, είναι ιδανικές για μαγειρευτά γιατί δίνουν μια πλούσια, δεμένη σάλτσα …



Φτερούγες κοτόπουλου με χυλοπίτες στο φούρνο



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
1 κιλό φτερούγες
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ώριμη ντομάτα σε κυβάκια
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (ολόκληρα ή κονκασέ)
3-4 λιαστές ντομάτες
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
κόκκινο κρασί
μπαχάρι
250 γρ. χυλοπίτες
τριμμένη γραβιέρα





Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό να μαλακώσει. 

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι, σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις φτερούγες.

 Τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα, ακόμη και να κολλήσουν ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας για να νοστιμίσουν. 

Ανακατεύουμε να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές και σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα.



ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΑΡΧΗ
ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ



Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τις λιαστές ντομάτες και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό. 

Καρυκεύουμε με το μπαχάρι. 

Αφήνουμε το φαΐ να πάρει 2-3 βράσεις και προσθέτουμε μπόλικο ζεστό νερό. 

Θέλουμε να σκεπάζει τις φτερούγες κι ακόμη παραπάνω, γιατί σ’ αυτό θα βράσουν αργότερα οι χυλοπίτες. 

Αλατοπιπερώνουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30΄ περίπου.



ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΝΕΡΟΒΡΑΣΜΕΝΟ



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και βάζουμε τις φτερούγες στο μεγάλο ταψί του φούρνου. 

Αδειάζουμε προσεκτικά και όλο το ζουμί από την κατσαρόλα και το βάζουμε στο φούρνο να πάρει βράση.



ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
ΣΤΟ ΤΑΨΙ



Τραβάμε έξω το ταψί με προσοχή, σκορπίζουμε παντού τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε απαλά. 

Αφήνουμε να βράσουν/ψηθούν για 20΄-25΄, παρακολουθώντας το ψήσιμο και προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό.



ΜΕ ΤΙΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
ΨΗΣΙΜΟ



Τραβάμε ξανά έξω το ταψί και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με το τριμμένο τυρί. 

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το φαγητό, ίσαμε να λυώσει το τυρί. 

Φροντίζουμε να μείνουν οι χυλοπίτες με μπόλικο ζουμί, γιατί όσο μένουν και κρυώνουν θα το τραβάνε.
 
 

ΕΤΟΙΜΟ
ΜΕ ΤΟ ΤΥΡΙ
ΤΑΨΙ ΠΛΑΪ   



Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί λιγάκι.

Σερβίρουμε όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΠΙΑΤΑ ΠΛΑΪ
ΠΙΑΤΟ ΑΧΝΙΣΤΟ
ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ  ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 












2 σχόλια:

  1. χα, χα αυτό δε το 'ξερα με την Ήπειρο.
    Οι φτερούγες πάντως είναι πεντανόστιμες και μάλιστα με χυλοπίτες , ακόμα πιο καλές!!!
    Όπως πάντα ο συνδιασμός μαγειρικής και γραφής υπέροχος!!!
    Μου αρέσει πολύ το blog σου.
    καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ, πάντως, όσες φτερούγες κι αν έφαγα, παρέμεινα πεισματικά κολλημένη στα ηπειρώτικα χώματα και σε απόσταση αναπνοής από το πατρικό μου.
      Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, vasiliki, στην Ήπειρο θα σε αποκαλούσαμε και Βασιλαρχόντισα ...

      Διαγραφή