Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Τάρτα με φράουλες, ρικότα και άσπρη σοκολάτα …

… Ανοίξαμε και περιμένουμε την άνοιξη με ανοιχτές αγκάλες. 
Με την πρώτη λιακάδα σήμανα συναγερμό. Σηκώθηκαν επιτέλους οι τέντες που πάσχιζαν μήνες ολόκληρους να ανακόψουν τις αδιάκοπες καταιγίδες. Πλύθηκαν σχολαστικά οι βεράντες, ακόμη κι αν σε 2-3 μέρες θα γίνουν ίδιες και χειρότερες από την ετήσια επέλαση της αφρικανικής σκόνης. Αφού δεν πάω εγώ στην Αίγυπτο, έρχεται η Αίγυπτος εδώ. Έστω και με μπουφάν θα κάτσουμε στη βεράντα, να λιαστούμε σαν τους γάτους που κλαψουρίζουν περιπαθώς κάτω απ’ το μπαλκόνι μας. 
Και μαρτίτσι βάλαμε και φράουλες αγοράσαμε κι ας αποφεύγω να πάρω πριν έρθει για τα καλά η εποχή τους. Έτσι για να τινάξουμε από πάνω μας τη μαυρίλα του φετινού χειμώνα, με τις ελπιδοφόρες κόκκινες φραουλίτσες …



Τάρτα με φράουλες, ρικότα και άσπρη σοκολάτα



ΕΤΟΙΜΟ




υλικά: 

Για τη βάση: 
100 γρ. μπισκότα digestive
100 γρ. μπισκότα (αν βρούμε amaretti, αλλιώς πτι-μπερ)
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένο και χλιαρό)


Για τη γέμιση:
500 γρ. ρικότα (ή ανθότυρο)
150 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. άσπρη σοκολάτα (τα 40 χοντροτριμμένα, τα υπόλοιπα σε φλοίδες)
60 γρ. φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
χυμός από μισό πορτοκάλι


Για την επικάλυψη: 
400 γρ. φράουλες κομμένες στη μέση 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
ξύσμα από μισό πορτοκάλι






Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi ή, αν έχουμε ανάγκη εκτόνωσης, τα βάζουμε σε σακούλα φαγητού, την τυλίγουμε με μια πετσέτα της κουζίνας και κοπανάμε με τον πλάστη, μέχρι να θρυμματιστούν τα μπισκότα. 

Τα αναμειγνύουμε με το βούτυρο, ανακατεύουμε πολύ καλά και στρώνουμε τα  μπισκότα σε παραλληλόγραμμη (ή άλλη) φόρμα για τάρτες, πιέζοντας καλά από πάνω με κουτάλι. 

Αφήνουμε τη βάση στο ψυγείο για 30΄.



ΜΠΙΣΚΟΤΑ    ΒΑΣΗ



Για να φτιάξουμε τη γέμιση χτυπάμε τη ρικότα με την άχνη να αφρατέψει.




ΡΙΚΟΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑ
     ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ 



Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη χοντροτριμμένη σοκολάτα και τα μισά φυστίκια Αιγίνης, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.



ΑΝΑΜΙΞΗ   ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
    


Αδειάζουμε τη γέμιση στη βάση της τάρτας, τη στρώνουμε με κουτάλι και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.




ΓΕΜΙΣΗ
   
ΓΙΑ ΨΥΓΕΙΟ 


 

Μισή ώρα πριν σερβίρουμε την τάρτα πασπαλίζουμε τις φράουλες με 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού, τις ανακατεύουμε προσεκτικά και τις αφήνουμε για 30΄. 

Ξεφορμάρουμε την τάρτα και απλώνουμε στην επιφάνειά της τις φράουλες.



 
ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ     ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ




Σκορπίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φυστίκια και τις φλοίδες της λευκής σοκολάτας.




 
ΚΑΙ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ     ΚΟΜΜΑΤΙ  


ΕΤΟΙΜΟ




Είτε την πεις τάρτα είτε τσιζκέικ ‘κολλάζει ακόμα και τον Αη-Γιάννη, που ζούσε με ακρίδες και μέλι’, είπε ο δικός μου Γιάννης – άγιος κι αυτός με τον τρόπο του. Και είναι το κατάλληλο γλυκό για την Τυρινή. Ελαφρύ, πρωτότυπο, δροσερό και … κολασμένα νόστιμο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου