... Φρεσκαδούρα. Και δε σου μιλάω για ψάρια και θαλασσινά, ούτε για φρούτα και λαχανικά, όπου η φρεσκάδα κάνει τη διαφορά. Για ζυμαρικά σου μιλάω. Κι εκεί άλλο πράγμα τα φρέσκα. Νοστιμιά, γεύση, άρωμα, ελαστικότητα, όλα πολλαπλασιάζονται με το σωστό πολλαπλασιαστή κι όχι σαν αυτόν του ΔΝΤ.
Έχω μια συνταγή με φρέσκα λαζάνια, που τη φυλάω καιρό για να τη φτιάξω τη Μακαρονού. Για χάρη της έβγαλα απ’ τον καταψύκτη την τελευταία συσκευασία φρέσκα λαζάνια που είχα φέρει απ’ τη Ματέρα, τη φρέσκια μοτσαρέλα που κοιμόταν δίπλα της καθώς και την τελευταία μας scamorza, αυτό το τυράκι που μοιάζει με μωρό στις φασκιές και είναι είτε ασπρούλι είτε καστανούλι, αν είναι καπνιστό.
Κι όταν θελήσω να τα ξαναφτιάξω θα χρησιμοποιήσω ξερά λαζάνια, ζεματισμένα σε νερό, φρέσκια μοτσαρέλα που υπάρχει πια παντού και, αντί για scamorza, ξερή μοτσαρέλα μπαστούνι, που πωλείται χύμα στα ψυγεία των τυριών σε όλα τα σούπερ μάρκετ …
Λαζάνια με πέστο, scamorza και κουκουνάρι
υλικά:
250-300 γρ. λαζάνια σε φύλλα
1 βαζάκι (190 γρ.) έτοιμη σάλτσα πέστο
2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
200 γρ. ξηρή μοτσαρέλα
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
2 κουταλιές κουκουνάρι (καβουρντισμένο)
Για τη μπεσαμέλ:
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
810 ml γάλα (προτιμούμε άπαχο)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το καβουρντίζουμε 2΄-3΄ και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη για να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να μη σβωλιάσει η μπεσαμέλ.
Μόλις η σάλτσα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά για να μην κάνει κρούστα.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε μια χούφτα ξηρή μοτσαρέλα, σπάμε σε κομμάτια τη φρέσκια και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας μια δεύτερη ίδια στρώση με μπεσαμέλ, φρέσκια και ξηρή μοτσαρέλα και γραβιέρα.
Καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση λαζάνια.
Απλώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με γραβιέρα και ξηρή μοτσαρέλα και σκορπίζουμε από πάνω το κουκουνάρι.
Καλύπτουμε το πυρέξ πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
Καλύπτουμε το πυρέξ πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄-15΄ ακόμη, για να ροδίσει η επιφάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου