Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ρυζοκροκέτες …

... Όσκαρ δεύτερου ρόλου και μπράβο σ’ αυτόν που το σκέφτηκε πρώτος. Μόνο οι πρωταγωνιστές αξίζουν σ’ αυτόν τον κόσμο; Ναι, είναι οι φίρμες, ναι, φέρνουν τον κόσμο, συχνά όμως την παράσταση κλέβουν οι δεύτεροι ρόλοι, για να μη σου πω οι τρίτοι κι οι τέταρτοι. 
Ακόμη κι οι αφανείς, μια φωνή που ακούγεται, μια ατάκα που μένει αξέχαστη, σημαδεύουν μια ταινία: “Τι έγινε με τη μικρούλα γερο-μπισμπίκη; Την κατάφερες, την κατάφερες; ” 
Κάπως έτσι συμβαίνει και με τη μαγειρική. Μπορεί το κρεατικό ή το ψάρι που θρονιάζεται δόξη και τιμή στο κέντρο του τραπεζιού να τραβά όλα τα φλας και τα βλέμματα, χωρίς το κατάλληλο συνοδευτικό όμως μοιάζει γυμνό και λίγο. Οι πατατούλες μπορεί να είναι πιο νόστιμες απ’ το ψητό, κι ο πουρές μελιτζάνας σαφώς πιο λιμπιστικός απ’ ο,τιδήποτε έχει το θράσος να σταθεί δίπλα του. 
Όσο για τις ρυζοκροκέτες, να γλείφς κι τα δάχτλά σ’ – την πρόλαβες άραγε τη Βαγγελίτσα απ’ τη Ραχούλα; ...


Ρυζοκροκέτες 



ΡΥΖΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΠΙΑΤΕΛΑ



υλικά: 
1,5 κούπα ρύζι καρολίνα 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 αυγό 
1 κουταλιά μαλακή μαργαρίνη 
τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα 
τριμμένη φρυγανιά 
μαϊντανός ή δυόσμος 
1 ζωμός κότας (προαιρετικά)


Για το πανάρισμα: 
κρακεράκια (κατά προτίμηση ολικής) αλεσμένα 






Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό για λίγο περισσότερο χρόνο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία (μέχρι δηλαδή να αρχίσει να λασπώνει ελαφρά, βγάζοντας αρκετό άμυλο). 

Για περισσότερη νοστιμιά διαλύουμε στο νερό που θα βράσουμε το ρύζι ένα ζωμό κότας. 

Στραγγίζουμε πολύ καλά το ρύζι και το αφήνουμε να κρυώσει, απλώνοντάς το μέσα σε ένα ταψί. 

Βάζουμε το ρύζι σε μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αυγό, το τυρί, τα μυρωδικά, τη μαργαρίνη, αλάτι, πιπέρι και όση φρυγανιά χρειάζεται, μέχρι το μείγμα να σφίξει και να πλάθεται. 

Αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄ περίπου.



ΡΥΖΙ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΜΙΓΜΑ



Πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα περνάμε από τα τριμμένα κράκερς.



ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ    ΠΑΝΑΡΙΣΜΕΝΑ



Τηγανίζουμε τις ρυζοκροκέτες σε δυνατή φωτιά και αρκετό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να τραγανίσουν. 

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τις σερβίρουμε ζεστές. 

Τρώγονται, πάντως, ωραιότατα και κρύες.



ΣΤΗ ΦΡΙΤΕΖΑ    ΕΤΟΙΜΕΣ

ΚΟΝΤΙΝΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου